Обвиненият в убийството на баба си Христо Спасов от Велинград колабира и повърна в съдебната зала по време на делото за определяне на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", поискана от прокуратурата, съобщи в. "24 часа".

Делото протичаше спокойно, когато задържаният показа признаци, че се задушава, поиска да бъдат отворени прозорците на залата и заяви на съдия Ирина Джунева, че има алергия на белите дробове.

В следващия момент 29-годишният мъж неудържимо се разкашля, преви се и повърна в краката си. Той незабавно беше изведен от залата, а по разпореждане на съдията беше извикана Спешна помощ. След преглед в стаята за арестанти, Спасов беше отведен с линейка в болницата в Пазарджик, където ще му бъдат направени пълни изследвания и той ще бъде оставен за наблюдение.

Малко преди да се появи здравословният проблем на обвиняемия, неговият адвокат Петър Хрисчев заяви пред съда, че е най-добре е да се изпълни искането на прокуратурата и клиента му да бъде задържан за постоянно, с цел да не стане друг тежък инцидент. Защитникът поиска от съда и да бъдат направени психиатрична и психологична експертиза на клиента му.

Според адвоката доста преди убийството на баба си Спасов изпаднал в разстройство на съзнанието, но не били взети мерки за лечение.

Убийството е станало на 24 февруари. 

Според първоначалните данни между него и майка му възникнала разпра, прераснала в скандал, при който синът я нападнал и ударил многократно. От побоя тя е получила повърхностни наранявания.

В последствие мъжът нахлул в стаята, където лежала болната му баба - на 71-години, и й нанесъл фаталните удари. Жената е починала на място.

Задържаният е тестван с техническо средство и пробите за употреба на алкохол и наркотични вещества са отрицателни.