Делото срещу групата от бивши и настоящи военни, обвинени в шпионаж в полза на Русия, за втори път е внесено в Софийския военен съд. От държавното обвинение съобщиха, че обвинителният акт отново е срещу шестима души, които ще отговорят за престъпления против Републиката.

Става дума за разкритата преди 3 години група около бившия шеф в служба "Военно разузнаване" в Министерството на отбраната (МО) Иван Илиев. 74-годишният мъж, когато прокуратурата нарече тогава Резидента, беше обявен за лидер на престъпната група, в която участвала и съпругата му Галина, която пък била посредник за връзката със служител на руското посолство. Илиев вербувал още четирима души, сред които се разбра, че е и зам.-шефът на дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в МО полк. Петър Петров. Друг участник в групата е директорът на регистратурата "Класифицирана информация" към Народното събрание Любомир Медаров, както и служителят от военното разузнаване Димитър Влахов. Шестият подсъдим също е служител на военното разузнаване, като за него беше съобщено, че е направил самопризнания, припомня lex.bg.

"Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че са членували в група за шпионство, за събиране с цел издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Според събраните по досъдебното производство доказателства три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер", посочиха днес от държавното обвинение.

Като ръководител на групата на съд е предаден отново бившия служител във военното разузнаване Иван Илиев. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове, с достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Членовете на групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване и срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и съпругата му са я предоставяли на служител от посолството на чуждата държава в София, пише в обвинителния акт.

От държавното обвинение посочват, че в групата, разкрита в средата на март 2021 г., са участвали двама действащи офицери от служба "Военно разузнаване", един ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и един ръководен служител в администрацията на Народното събрание. Другите двама членове на групата са цивилни лица.

По досъдебното производство са събрани доказателства в значителен обем. Извършени са компютърно-технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Задържането на българските служители, които са участвали в групата за шпионаж стана на 18 март, като от Министерството на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена като без аналог в новата ни история от тогавашния главен прокурор Иван Гешев, а от Каракачанов, който беше военен министър, като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията. Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.

Обвинителният акт срещу групата шпиони, ръководена от бившия шеф във "Военно разузнаване" беше внесен в съда още в края на 2021 г., но след това съдиите откриха съществени нарушения, заради които го върнаха на прокуратурата.