Константин Малофеев и Леонид Решетников, които получиха забрана да посещават България за срок от 10 години, споделят идеята за възстановяване на Руската империя. Тази идеология има съвсем конкретни стъпки. Това заяви пред БНТ журналистът и анализатор Асен Агов, който коментира има ли достатъчно доказателства по скандала с руски шпионаж у нас и поставена ли е страната ни в опасност.

"Малофеев беше много активен в анексирането на Крим към Руската федерация, той стои зад това Русия да обяви санкции на вноса на хранителни продукти от ЕС, включително от България, за да може да продава своите продукти. Той често събира представители на крайната десница в Европа и Америка, а това не са случайни личности", коментира Агов.

Няма никакво съмнение, че Николай Малинов е потърсил именно него, за да се реализират идеите на тези центрове в Москва. Те искат България да бъде част от зоната на влияние на Русия, тоест да споделяме съдбата на Украйна или Грузия, убеден е анализаторът.

ГЕРБ е в позиция да губи от целия този шум, който се вдигна. Очевидно е, че това е в контекста на предизборната кампания, категоричен е Агов.

Руските интереси в България не се защитават така категорично от това сдружение, което в момента е на прицел, а от много влиятелни икономически кръгове, свързани с вноса на ядрено гориво, на петрол от Русия, е на мнение Агов.

Според проф. Станислав Станилов, член на ПП "Атака" скандалът с руския шпионаж е съшит с бели конци.

Вчера главният прокурор каза в парламента, че има достатъчно доказателство за руска намеса, но това било следствена тайна. Доколкото аз разбрах от сложното му изложение, основното е, че Николай Малинов е получавал от Константин Малофеев някакви пари за някакво руско внимание, което на мен ми се струва несъстоятелно. Аз мисля, че това нещо е съшито с бели конци и представлява част от предизборната кампания. Някой иска да клати властта в България и да има постоянно избори и напрежение.

Бойко Борисов води една балансирана политика, която в България е водил само Борис III, категоричен е проф. Станилов. Според него, геостратегическото положение на страната предполага две лица - на Изток и на Запад, и затова трябва да се постига балансирана външна политика.

Руската държава не може да бъде обвинявана в нищо, защото Константин Малофеев е олигарх, той иска да има влияние, категоричен е проф. Станилов.

Той призна, че е близък приятел и познава от дълги години руския генерал Леононид Решетников, който получи 10-годишна забрана да посещава България.

Ако Леонид Решетников е руски разузнавач, той толкова ли явно ще посещава България, ще общува с приятелите си? Според мен той е най-големия българофил в Русия, заяви проф. Станилов.