Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи като "редовна провокация преди важна среща" предполагаемата шпионска афера в Сърбия, в която се споменават руски разузнавач и сръбски агент, предаде ТАСС.

"Предстоят ни контакти на високо равнище. Вече сме свикнали няколко дни преди такива контакти да се появяват интересни сюжети, които се представят като сензации. Минава време и всичко или се опровергава, или се оказва набързо скалъпена провокация. Очевидно задачата на авторите на това видео са били провокационни действия, опит да се настроят хората по определен начин преди редицата разговори, срещи и визити", каза Захарова, коментирайки публикуването на запис, на който руски разузнавач дава пари на предполагаем сръбски агент, чиято самоличност не се разкрива.

Захарова подчерта, че руското външно министерство редовно се среща с подобни случаи и могат да се дадат десетки примери, когато преди или след официални посещения са правени "подобни провокации".

По думите на Захарова, за да се коментира това видео, трябва да се разполага с всички необходими факти, които в момента липсват.

По-рано днес Кремъл изрази увереност, че нищо не може да наруши отношенията между Русия и Сърбия, въпреки че сръбският президент Александър Вучич е наредил разследване във връзка с видеозаписа, който бе публикуван в Ютюб от българския разследващ журналист Христо Грозев и придружен с негови коментари.

На 4 декември е планирано работно посещение на сръбския президент Александър Вучич в Русия, по време на което ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.