Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Мария Велева, обвинена за жестокото убийство на 86-годишния ѝ баща Стефан Янев. Заедно с нея обвиняем е и съпругът й Свилен, но той не е искал по-лека мярка за неотклонение.

"Аз не съм убила баща си", каза пред съда Велева и се разплака, че иска да види дъщерите си. Адвокатът й пък посочи, че мъжът й е направил пълни самопризнания. Според съседи обаче Велева крещяла на баща си "Ще те бия, докато те убия".

Затова й магистратите постановиха най-тежката мярка за неотклонение за 41-годишната жена - "задържане под стража". Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано на 17 май.

86-годишният Стефан Янев беше намерен мъртъв на 21 февруари в ниша на етажната площадка в блок в столичния ж.к. „Люлин”, дни след като разкри в телевизионен репортаж, че дъщеря му и зет му държат трите си дъщери - на 14, 15 и 19 години, в пълна изолация. Според прокуратурата, възрастният мъж е бил пребит до смърт десет дни по-рано - на 11 февруари.

Съпрузите бяха задържани, а трите им дъщери настанени в кризисни центрове. В началото на март Свилен, съпругът на Мария, призна, че той е убил тъста си, като го е ударил с арматурно желязо.

Пред съда Свилен и Мария Велеви обясниха, че са държали дъщерите си вкъщи, за да ги опазят от „лоши съседи“. В съдебната зала стана ясно и че Стефан Янев е убит, защото искал да започне дело за делба на общия апартамент.