26-годишният Георги Г., който бе задържан повторно тази сутрин за обезобразяването на 18-годишното момиче от Стара Загора, ѝ изпратил заплашителни съобщения преди нападението. По време на извършването на деянието срещу нея пък бил в пробация за подобно престъпление. Това съобщиха на съвместен брифинг от полицията и прокуратурата в Стара Загора, на който стана ясно, че са му повдигнати две обвинения - за нанасяне на "средна телесна повреда", а другото - за закана за убийство. Освен Георги, е задържан и Виктор Костов, който изказа подкрепа за него, заради което бе отстранен от работа в Рудник "Трояново-север" на "Мини Марица-изток".

Заканите за убийство срещу 18-годишната Д.М. обвиняемият отправил чрез интернет приложение в два поредни дни преди упражненото насилие. На 24 юни той изпратил съобщение с текст "Направо те убивам". На 25 юни съобщението гласяло "Ще ти закача главата". На следващия ден е извършено насилието, обявиха от прокуратурата в Стара Загора. 

"На 26 юни около 23:30 ч. в полицията е получен сигнал от съседка на момичето - 62-годишна жителка на Стара Загора, че то е потърсило помощ от нея. Младата жена била с множество порезни рани и обилно кръвотечение. Момичето било настанено в болница без опасност за живота", обясни директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов.

В събота пострадалата се явила лично в Първо Районно управление в града, за да заяви, че срещу нея задържаното лице е отправяло заплахи в периода март-юни и по-конкретно - на 24 юни. На основание на това е образувано досъдебно производство, каза шефът на полицията в града. 

След подадения от пострадалата сигнал в полицията започнали действия по задържането на заподозрения. Той не бил открит на домашния си адрес. Негови близки заявили, че е напуснал дома си, не са го виждали и нямат връзка с него. Тогава Георги Г. е обявен за общодържавно издирване. Полицията започнала проверки на осем адреса в Стара Загора и беседи с близки и приятели на мъжа, както и с адвоката му. 

"Имахме информация, че лицето се укрива и до тази сутрин то не беше открито. Около 8.00 ч. наш пост колеги забеляза, че той се придвижва с лек автомобил и напуска населеното място. Незабавно са организирани заградителни мероприятия и мъжът е задържан на входа на Стара Загора. В момента се намира в следствения арест", обясни старши комисар Христов. 

На база показанията на пострадалата мотивът за престъплението е ревност. Тя обаче не можела да каже с точност дати. Спомняла си само, че след влизане на лицето в дома ѝ, той ѝ нанесъл юмручни удари по главата, след което тя не помни друго. Когато се свестила нарязана, потърсила помощ от съседка на долния етаж, гласят показанията ѝ. 

Пострадалата, освен това, се оплакала на своя бивш приятел, с когото поддържала приятелски отношения по време на връзката си с Георги. Споделяла, че има сериозни притеснения и ревностни състояния.

По време на брифинга стана ясно, че Георги Г. два пъти е бил осъждан за подобни престъпления. Първото разследване срещу заподозрения е приключило с налагане на административно наказание, а второто - с пробация, която мъжът изпълнявал "съвестно". 

Освен това работил нерегламентирано като охрана в дискотека в Стара Загора. Тъй като обаче е криминално проявен, не е бил назначен на щат.

Районният прокурор Таня Димитрова каза, че се е срещнала с майката на пострадалата. "Днес по моя инициатива проведох близо едночасова среща с майката на пострадалото момиче. Заявих ѝ нашата принципна позицията към нулева толерантност към прояви на насилие. Наблюдаващите прокурори ще положат максимални усилия за събиране на доказателства за предявяване на обвинение, което съответства на тежестта на престъплението", ангажира се Димитрова. 

"По досъдебното производство, касаещо нанасяне според обвинението на средна телесна повреда, считаме, че тя се е изразила в мозъчно сътресение, което е било придружено с изпадане в безсъзнание. Тепърва ще се изследват всички допълнителни доказателства, ще се анализират и ще се прецезира правната квалификация", съобщи още прокурор Димитрова, която подчерта, че е от изключителна важност изготвянето на петорна комплексна медицинска оценка.

Действително е свършена много работа, разпитани са всички, имащи отношение по случая и са назначени множество експертизи, добави и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. "Прокуратурата продължава да поддържа своето мнение, че се касае за средна телесна повреда", каза още той. 

Предстои да бъдат разпитани и няколко неустановени свидетели. Ще бъде изготвен и психологически портрет на извършителя заради проявената жестокост. 

Наблюдаващият прокурор Жанета Недкова обясни, че при извършения оглед са намерени веществени доказателства като макетният нож и маската са изпратени за анализ в Националния институт по криминология. 

Адвокатът на обвиняемия каза пред NOVA, че клиентът му отрича да е отправял заплахи. По думите му досъдебното производство за тази закана е образувано вчера. Не било вярно и че се опитвал да напусне града, за да избяга. "Снощи получихме призовки, донесоха ги в 1 ч. Задържан е, след като е пътувал да се яви в районното", поясни Валентин Димитров. И допълни: "Категорично отрича да има каквото и да е било участие". 

Днес бе задържан и Виктор Костов, който изрази подкрепа за Георги Г. Той е отправил заплахи във Facebook срещу жената, която направи случая с нарязаното момиче медийно достояние. "Вече не мога да изляза от вкъщи сама. Вчера бях в голям шок. Това е нещо, което не може да се опише с думи. Видях, че имам заплаха от профил с име Виктор Костов. Казваше ми се да внимавам какво говоря и пиша. Много ме е страх и за семейството ми", обясни пред NOVA жената. 

Пред БНТ тя добави, че видяла заплахите на обяд в 12:24. "Бях предупредена да внимавам какво говоря и пиша и да очаквам, че ще ме преследва бяло BMW. Моментално се обадих на директора на полицията в Стара Загора, съответно той ми каза по най-бързия начин да отида във Второ районно. Отидох, бях разпитана от дознател, от криминалисти, беше образувано досъдебно производство. Те провериха кога и къде е роден, разбра се къде живее. Беше арестуван в Раднево, направиха му обиск, иззеха му телефони, лаптоп и таблет", разказва жената, която има две деца, по-малкото от които няма да посещава детска градина в близките дни като мярка за безопасност. 

"Ядосана съм, страх ме е не само за мен, а и за семейството ми, но в случая той каза, че профилът му е бил хакнат. Моят въпрос е откога е хакнат, ако наистина е така, и ако не ме е заплашил той, кой го е направил?", пита още заплашената жена.