Процесуалното поведение на Окръжния съд в Стара Загора е доста странно, предвид, че е разполагал с много сериозен набор и комплекс от доказателства, за да стигне до верен и законосъобразен извод, че Георги Г. е лице с изключително висока степен на обществена опасност. Това коментира в "120 минути" по bTV адвокат Димитър Марковски по повод пускането от ареста на 26-годишния мъж от Стара Загора, обезобразил 18-годишната си приятелка. 

Според адвокат Марковски има и наличие на няколко други престъпления, които са извършени спрямо момичето - а именно нанесена е сериозна психотравма. 

Марковски коментира и двете предишни деяния на Георги Николаев, който е обвиняем за насилието срещу 18-годишното момиче. "Натежават, когато съдията определя мярката за неотклонение, той е задължен да се занимае с обществената опасност на обвиняемия. Крайният извод за обществената опасност е свързан с неговото съдебно минало и с начина на извършване на всяко едно престъпление", обясни Марковски.

"Обвиняемият по делото има обвинения за причиняване на средна телесна повреда. Прокуратурата е квалифицирала неговата деятелност като такава, която покрива характеристиките на средна телесна повреда. Районният съд е задържал обвиняемото лице с аргументи, че са налице доказателства за точно такова обвинение. Окръжният съд в Стара Загора е преценил, че няма доказателства за причиняване на средна телесна повреда и е изменил мярката за неотклонение и му е наложил парична гаранция и се е стигнало до неговото освобождаване. Основно мотивът за неговото освобождаване е бил свързан с интерпретация на първоначалната съдебномедицинска експертиза, която квалифицира тези множество порезни рани като леки телесни повреди", обясни още адвокатът. 

Марковски бе категоричен, че никога една експертиза или едно заключение по наказателно дело нямат задължителен характер за съдията, който се занимава с този проблем. 

Мирни шествия в цялата страна в понеделник 

Протести ще се проведат на 31 юли в редица градове у нас заради случая с обезобразеното момиче. В София, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Кърджали, Шумен и Добрич те ще бъдат от 18 часа пред Съдебните палати. Във Варна недоволството ще бъде на Площад "Независимост" със същия начален час. Протести по това време ще има и в Дупница и Свищов пред районните съдилища. 

В Царево пък недоволството ще бъде отново в 18 часа, но пред общината.

От 18:30 часа демонстрации ще има във Велико Търново отново пред Съдебната палата, а в същия час в Троян те ще се проведат на центъра до фонтаните.