Гаранцията по второто разследване срещу Пламен Бобоков - за кореспонденцията му със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, е намалена от 1 милион на 10 000 лева, съобщи БНТ, като се позова на неофициална информация от Специализирания наказателен съд.

На този етап съдебният състав не намира достатъчно доказателства в полза на обвинението, че Бобоков е склонявал Узунов да нарушава служебните си задължения. 

"Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на обв. Бобоков", се казва в определението.

Представени са доказателства, че Бобоков е получил от Узунов данни за политическата обстановка в Либия и Украйна. Но съдиите пишат, че "липсват данни за разгласяването или използването на тези данни от страна на обвиняемия Бобоков". Интересът към информацията се обяснява с наличието на бизнес отношения на управляваното от него търговско дружество с либийската държава, датиращи отпреди инкриминирания период, свързани с подписване на договор за концесия, както и бизнес и културни отношения с Украйна, чийто почетен консул е.

"Следва да бъде отчетено и обстоятелството, че получената от обв. Бобоков информация от обв. Узунов е изготвена от СВИ-МО (Служба "Военна информация" към МО - бел. ред.), представляваща ежедневен обзор на преведена информация от открити чуждестранни източници. Действително тази информация е верифицирана за достоверност със сили и средства на службата и представлява неин аналитичен продукт, следователно това е информация, достъпна до всички граждани, но с по-голяма степен на достоверност. В свидетелските си показания служителите на СВИ-МО са категорични, че информацията, посочена от прокуратурата, не е секретна и е събрана от явни източници", пише още в документа, цитиран от "Дневник".

Преди седмица бизнесменът обжалва гаранцията си. Според адвокат Ина Лулчева новите обвинения ca aбcypдни и ca изpaз нa пpoизвoл и пpиcтpacтнocт. Другият аргумент беше, че Бобоков вече е платил 1 милион лева гаранция по разследването за т.н. "италиански боклук" и това е достатъчно, за да осигури явяването му пред разследващите.

Пламен Узунов беше освободен от ареста срещу 20 000 лева гаранция.