46-годишният Димитър Желязков - Митьо Очите беше екстрадиран от Турция - малко преди 21 часа самолетът от Истанбул, с който беше транспортиран, кацна на летище София. 

Снимка: Нова телевизия

След повече от 6 месеца в турски затвор, обвиненият задочно като лидер на престъпна група за рекет и трафик на наркотици беше върнат у нас при изключителни мерки за сигурност - с белезници и под охраната на трима служители на Главна дирекция "Охрана". 

Снимка: МВР

"На летището ще го посрещне наш автомобил. Наш екип. Ще мине през съответния граничен контрол и се настанява на мястото, където е разпоредено. Досега не сме имали проблеми с него", коментира по-рано Красимир Беряков, началник на сектор "Конвоиране" в областното звено "Охрана" в София, пред bTV.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

"Направили сме си съответните преценки и сме преценили, че трима служители са достатъчни", добави Мариян Маринов, от сектор "Екстрадиция и конвой" от ГДО.

Снимка: МВР

По думите му Желязков e предаден по съответния ред - от полицейския участък на летище "Ататюрк" и след това качен на борда на самолета на турските авиолинии.

Снимка: МВР

Снимка: МВР

От летището Желязков директно е закаран в ареста на бул. "Г. М. Димитров", където му е повдигнато обвинение за ръководител на организирана престъпна група. По неофициална информация на БНТ той  обвинен и за вторични престъпления - опожарявания на автомобили и чуждо имущество, както и принуждаване на предприемачи да му заплащат "такса спокойствие".

Утре Специализираната прокуратура ще поиска от съда налагане на мярка задържане под стража.

Митьо Очите, който беше издирван с червена бюлетина на Интерпол, беше арестуван преди половин година в луксозен хотел в Истанбул в компанията на бившия депутат от ДПС Несрин Узун и скандалния общинския съветник от Бургас с "Ролс-Ройс" Бенчо Бенчев. Последните двама обаче бяха екстрадирани веднага.

Само веднъж в България се е случвало на арестант да прави опит за бягство от борда на самолета.

"Лицето се отскубва от колегите от чужбина, които го охраняваха на борда на самолета вече и успя да отвори аварийния люк на самолета. След това - закъснение на полета и предполагам, че самолетът е бил сменен", разказа Маринов.

Затова най-много се внимава с осъдените до живот, защото те вече са получили най-тежкото наказание и нямат какво да губят.

"Обръща се внимание преди всичко на това дали има информация за лицата, че гласят бягство. На второ място са характеристичните данни на самото лице. Дали е агресивен, как се държи", допълни Бекяров.