27-годишният Даниел Янев, който преди дни помете с мерцедеса си 7 коли в столичния квартал "Надежда", е пуснат на свобода срещу 500 лева гаранция. Решението е взето от тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Вера Чочкова във вторник, съобщи "24 часа".

С него магистратите отменят ареста на Янев, наложен му от Софийския районен съд.

Според обвинението около 4,20 часа на 20 юли младият мъж не спрял на стоппалката на служители на МВР, дал газ и навил волана надясно, за да избяга.

"Маневрата била толкова опасна, че само щастливата случайност е спасила живота на полицаите", прие по-рано районният съдия Николай Урумов.

Катаджиите подгонили младежа с патрулката, но Янев не спрял и в една от улиците блъснал седемте паркирани коли. След като полицаите все пак успели да го заловят, той започнал да ги заплашва: "Ще ви избия! Ще ви уволня, с едно обаждане на Младен Маринов и сте уволнени! Ще пречукам и децата ви!".

Районният съд упрекна прокуратурата, тъй като не е взета проба за алкохол на Янев. Именно това обаче се оказва един от мотивите на СГС да го освободи, защото според магистратите няма доказателства, че той е бил пиян зад волана. От свидетелските показания по делото става ясно, че Янев е миришел на алкохол. Самият той обаче каза пред журналисти, че е пил бира преди да се качи зад волана.

Градският съд е приел още, че на свобода Янев няма да се укрие и че не е опасен за обществото, въпреки че 6 пъти е бил наказван с фишове за превишена скорост и минаване на червен светофар, а 2 пъти му е вземана и книжката. Срещу него е внесен и обвинителен акт за нанасяне на лека телесна повреда.

Преди дни съдът остави в ареста друг шофьор - Иво Нацев, който блъснал с такси 11 коли в София. Оказа се, че мъжът е карал без свидетелство за правоуправление повече от 20 години.

Междувременно съдът в Пловдив освободи под парична гаранция от 5000 лева танцьорката Габриела Медарова, която, пияна и дрогирана, блъсна 10 коли.