Състав на Софийския районен съд остави в ареста мъжа, който преди дни блъсна в пияно състояние няколко коли в столичния квартал "Надежда". Първоначално беше съобщено, че той е ударил 9 автомобила, но се оказа, че те са повече - 11. Освен това беше уточнено, че Иво Нацев не е таксиметров шофьор, както се смяташе. Таксито било на дъщеря му, но го взел, защото трябвало да го закара на ремонт, съобщи "24 часа".

"От 1994 година карам кола, нямам книжка, виновен съм", призна в съдебната зала Нацев.

Според обвинението той първо ударил отзад рено, минал на червен светофар и последователно се блъснал в 10 други коли, като накрая таксито му спряло в микробус. Преди това той бягал от полицейски патрул. След сблъсъка с буса Нацев бил хванат и полицаите го приканили да даде проби за кръв и урина. Той отказал и ударил единия от униформените в гърдите, крещейки да го оставят на мира. Кръвната експертизата все още не е готова, но свидетелка, която карала блъснатото от Нацев рено, разказала, че той лъха на алкохол. 

"Спука се предна дясна гума, занесе се колата. Леко съм ударил другите таксита и просто спрях в буса, това е. Не съм пил. Дал съм кръв и урина", защити се самият той и отрече да е посягал на полицай.

Според съдия Николай Урумов обаче доказателства за това, че той е предизвикал тежкия инцидент има. Заради това и заради поведението му след случката, магистратът при искането на прокуратурата за постоянен арест и го остави зад решетките. Съдията изтъкна, че прокурорът може да повдигне обвинения на шофьора и за хулиганство, и за каране в нетрезво състояние.

Междувременно съдът остави в ареста и 27-годишния Даниел Янев, който след гонка с полицията също удари няколко коли. Първо беше обявено, че те са 7, но се оказа, че са 8. Според съда с действията си мъжът е застрашил живота на полицаите и като по чудо няма тежко ранени или загинали. При ареста опитал да избяга и заплашил униформените, че ще ги уволни, защото имал връзки в МВР, отправил заплахи и към техните деца. Според свидетелски показания шофьорът миришел силно на алкохол, съобщи БНТ.

На въпрос на журналист какво е пил преди да седне зад волана, той отговори: "Бира". Не знаел обаче какво количество. Младият мъж заяви, че съжалява.

Оказва се обаче, че Даниел няма да получи обвинение за шофиране след употреба на алкохол. Причината - отказал кръвна проба, а прокуратурата не е поискала от съда разрешение да бъде направена принудително такава.

"Не мога да коментирам действията на колегите. Не съм говорил с тях. Това така или иначе не е направено. За да повдигна обвинение аз трябва да докажа, че той има концентрация в кръвта над 1,2 промила, което няма как да стане с неговото изявление - аз пих една бира, или пих две бири", каза прокурорът Ивайло Петров.

Оказва се, че заобикалянето на кръвните проби не е прецедент.

"Преди няколко месеца съдът беше дал такова разрешение обаче разследващите полицаи бяха обиколили всички болници в София и нито един лекар не е поискал да вземе кръв, тъй като лицето си стягало мускулите и лекарят можел да го нарани въпреки разрешението на съда. Ние даже в прокуратурата имахме среща с един експерт от ВМА. Обсъждахме такива въпроси, но и той поддържаше становището на лекарите, че ако лицето не желае доброволно да се отпусне, да се остави да му вземат кръв въпреки разрешението на съда никой лекар няма да посмее да му забие спринцовката", каза още Петров.