Окръжният съд в Бургас наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" на 72-годишния Манол Манолов, обвиняем за умишленото убийство на съпругата си Янка.

В петък възрастният мъж сам се обадил на тел.112, за да съобщи, че е отнел живота на жена си в семейния дом в бургаския кв. "Сарафово". При огледа е установено, че Манол буквално е размазал главата на 71-годишната Янка с чук - нанесени са поне 10 удара. След това видял, че още диша, взел възглавница и я задушил.

Пред магистратите Манол заяви, че иска да бъде задържан под стража. За същото настоя и прокуратурата. Към момента мотивите на престъплението са неясни. Според прокурора, Манол дава много откъслечни обяснения за случилото се и засега няма конкретна версия. 

Според съда, въпреки началния етап на разследването, до настоящия момент по делото са събрани достатъчно доказателства за обоснованост на предположението, че Манол М. е осъществил престъплението, за което е обвиняем. Съществува и реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, ако не бъде задържан.

Манол Манолов е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание "Лишаване от свобода" за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдебната инстанция определи най-тежката мярка за неотклонение, предвид характера и тежестта на разследваното престъпление, едновременно с това и твърденията, че обвиняемият страда от психично заболяване.

Определението на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок пред въззивна инстанция.