По разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов делото срещу шофьора, причинил катастрофата, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, ще бъде иззето от прокуратурата във Велико Търново. Разследването поема прокуратурата в Ловеч. Това се очаква да се случи още този следобед, информират от прокуратурата.

Временно изпълняващият функциите главен прокурор ще провери работата на великотърновския прокурор Йордан Кожухаров през последните три години, съобщи самият Кожухаров след 30-минутна среща с Борислав Сарафов.

Магистратът беше извикан, за да обясни защо е пуснал срещу подписка мъжа, причинил тежката катастрофа в събота, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов.

Преди срещата Кожухаров каза, че решил да вземе тази мярка за неотклонение заради липса на експертиза и впоследствие уточни, че е получил уверенията от разследващите полицаи, че шофьорът Начо Пантелеев няма обременено минало на пътя.

Кожухаров призна пред журналисти, а също и пред главния прокурор, че вероятно се е предоверил, а е трябвало да направи собствена проверка.

От коментара на магистрата стана ясно и че становището на Борислав Сарафов за адекватната мярка за неотклонение е, че тя трябвало да бъде парична гаранция.

Йордан Кожухаров посочи, че го притеснява разпоредената проверка, тъй като всеки работи и може да допуска грешка, но отказа да каже дали възприема случилото се, включително и извикването му в кабинета на главния прокурор като форма на натиск.

Беше категоричен, че при решението си се е водил само и единствено от събраните доказателства и от закона. Прокуратурата няма как да знае с каква скорост е карал Пантелеев, без да има експертиза, обясни Кожухаров. Потвърди и че разследването се отнема от Великотърновската прокуратура и отива в Ловешката.

Според Кожухаров, основното нарушение е превишената скорост и настъпилата след това загуба на контрол над колата. Пътят е бил мокър, вероятно гума е забуксувала при маневра за изпреварване и така колата се е отклонила от пътя си.

По-рано излязоха публикации, че на извършителя на катастрофата, убила Ферарио Спасов, не му е била отнета шофьорската книжката, няма и забрана да напуска страната.

Едва в 13:00 часа днес Спасов и адвокатът му бяха извикани в областната дирекция на МВР във Велико Търново, където прокуратурата връчи на Панталеев и заповедта му за забрана за напускане на страната.

 "Току-що бяха връчени две постановления. Едното е забрана да напуска България, с второто му се отнема свидетелството, тъй като има обвинение за смърт по непредпазливост. С днешна дата са двете постановления", заяви Венцислав Фоти, адвокат на Начо Пантелеев.

Прокуратурата във Велико Търново привлече като обвиняем 24-годишния мъж от Лясковец за катастрофата в събота на пътя София - Варна в района на с. Шереметя, при която загина Спасов. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата. Шофьорът е изгубил контрол над управлявания автомобил при мокра настилка.

След произшествието водачът е тестван за употреба на алкохол и наркотици, като резултатът е отрицателен.