Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решения за предявяване на 13 иска за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 5 850 364.66 лeва.

Седем от исковете се внасят в Софийски градски съд, два - в Окръжен съд Благоевград, и по един - в Окръжните съдилища на Враца, Силистра, Перник и Смолян.

Срещу Станислав Серафимов се предявява искова молба в СГС на стойност 2 489 753.14 лв. Той е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с Вълчо (истинското име на известния като Ветко бизнесмен - б.р.) Арабаджиев, Маринела Арабаджиева, Елена Караянева и Ромелия Кирилова, за финансови и данъчни престъпления.

Неотдавна комисията, ръководена от бившия прокурор Сотир Цацаров, предяви иск срещу Елена Маркова в размер на 1 551 608,61 лева три недвижими имота и лек автомобил. Тя е обвинена от прокуратурата за това, че за осигурявала банкова касета, транспорт и охрана на парични средства на Арабаджиеви, като е знаела, че са придобити от данъчни престъпления във връзка с дейността на "Захарен комбинат Пловдив" АД и "Виктория Груп Корпорейшън" АД.

В началото на годината КПКОНПИ поиска от съда да бъде отнето имущество и на самото бизнес семейство за близо 380 млн. лева по делото за укриване на данъци и пране на пари. Става дума за 5 хотела - по един в София и курорта "Св. Влас" и три в комплекса "Елените", както и над 2 млн. лева, намерени при акцията срещу Арабаджиеви.

Днес Антикорупционната комисия съобщи и за още три случая. Пред Окръжен съд Благоевград тя претендира отнемане на имущество на стойност 745 324.30 лв. от Борислав Иванов. Той е обвинен в участие в организирана престъпна група, заедно с длъжностни лица - полицейски инспектори, за това, че на адрес в гр. София е държал високорисково наркотично вещество (хероин). В исковата молба са включени и недвижим имот, както и лек автомобил.

Срещу Снежанка Стоенчева Комисията внася иск в Софийски градски съд. Тя е обвинена за това, че в качеството си на длъжностно лице - счетоводител в Дом за възрастни с деменция, е присвоила значителна парична сума. Искът срещу нея е в размер на 75 863.90 лв.

Срещу Милчо Петров се предявява искова молба на стойност 104 998.24 лв. пред Окръжен съд - Перник. Проверката срещу него е започнала след наказателно производство за това, че е ръководел организирана престъпна група на територията на Перник, Радомир и София за убийства и разпространение на наркотици.