Апелативният специализиран съд отмени решението, с което на в началото на месеца Апелативният съд разреши бизнесменът Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела да бъдат освободени под домашен арест. Така за трети път опитът на собствениците на хотел "Маринела" да се приберат вкъщи се оказа неуспешен.

Арабаджиеви са задържани от 5 май 2019 година, когато бяха екстрадирани от Испания. Заради здравословни проблеми от 19 юни съпругата на известния хотелиер е в затворническа болница, а в последните няколко месеца самият той е под охрана в частна болница. Дори по време на извънредното положение поне трима служители на съдебната охрана са били неотлъчно до него, съобщи "24 часа".

Решението Арабаджиеви да бъдат освободени под домашен арест е отменено след протест на прокуратурата. То е взето от 4-и състав на апелативния спецсъд след закрито заседание на 26 май т.г. Окончателно е и не подлежи на обжалване.

В мотивите се посочва, че 10 дни преди новата молба за освобождаване на Арабаджиеви Апелативният спецсъд се е произнесъл, че още има риск те да се укрият или да извършат престъпление, тъй като са с добри финансови възможности, а част от свидетелите са служители на техни търговски дружества. Според последното решение от вчера по делото няма нови обстоятелства, които да налагат смекчаване на мерките за неотклонение. Нямало и основания да се смята, че лечението с медикаменти не дава резултат и че има сериозно влошаване на здравето на задържаните.

Прокуратурата твърди, че в телефоните на Арабаджиеви, които те ползвали в Испания преди да бъдат задържани, са били намерени протоколи, свързани със свидетели по делото. Според съда наличието на информацията в джиесемите не води до риск от извършване на престъпление, тъй като всички доказателства вече се предявени, а делото е внесено с обвинителен акт в съда на 19 декември м.г. Това обаче показвало "пренебрежение" към установения ред и според съда говори, че има риск подсъдимите да се "отклонят", ако са под домашен арест "да се създадат неистински доказателства" или да бъдат променени други, които предстои да бъдат приети на процеса.

Утре Арабаджиеви ще застанат пред състав на Спецсъда, който ще заседава по делото срещу тях за участие в група за данъчни измами в страната и в чужбина, за укриване на данъци и пране на пари. Делото се води за 5 отделни престъпления. Подсъдими са още шестима души. Според прокуратурата групата е действала около 5 г.

Делото веднъж бе спряно на 18 февруари в очакване на отговор на съдебна поръчка до Испания. Тя трябва да отговори на въпроса по кои от повдигнатите вече обвинения Арабаджиеви могат да бъдат съдени и по кои не. Спорът е дали испанските власти са дали изрично съгласие семейството да бъде съдено по отделните обвинения за данъчни престъпления. След 2 запитвания от съда, по които няма официален отговор, а само писмо от Европол, на 24 април прокуратурата е пратила в Испания нова заповед за арест, в която подробно били описани всички обвинения.