На днешното си редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение за внасяне на иск за отнемане на незаконно придобито имущество на приближена на Ветко и Маринала Арабаджиеви, които са в ареста по обвинения за финансови престъпления.

В Окръжен съд-Пловдив ще бъде предявен иск срещу Елена Маркова в размер на 1 551 608,61 лева, като се претендира и отнемането на три недвижими имота и лек автомобил.

Тя е обвинена от прокуратурата за това, че за периода от началото на 2017 година до 31.08.2018 година, като участник в организирана престъпна група, е оказала логистична подкрепа (осигуряване на банкова касета, транспорт и охрана на парични средства) на Арабаджиеви, като е знаела, че средствата са придобити от данъчни престъпления във връзка с дейността на "Захарен комбинат Пловдив" АД и "Виктория Груп Корпорейшън" АД, уточниха от Антикорупционната комисия.

През януари тя поиска от съда да бъде отнето имущество на бизнес семейството за близо 380 млн. лева по делото за укриване на данъци и пране на пари. КПКОНПИ настоя иска да им бъдат взети 5 хотела - по един в София и курорта "Св. Влас" и три в комплекса "Елените". Върху всичките са наложени възбрани. Иска се и отнемането на малко над 2 млн. лв., намерени при акцията срещу Арабаджиеви.

Няколко месеца по-рано комисията внесе иск за отнемане на 7 млн. и срещу сина им Вълчо, който също е с обвинение и прекара няколко месеца в ареста. 

Междувременно в края на юли Спецсъдът върна делото срещу Арабаджиеви на прокуратурата. Един от мотивите беше проблем с европейската заповед за арест на хотелиера. За него нямало разрешение да бъде екстрадиран от Испания за данъчни престъпления. Така според съда трябва да му бъде повдигнато наново обвинение за данъчни престъпления, тъй като едва наскоро дошло такова разрешение от испанските власти.

След повече от година зад решетките, Маринела Арабаджиева беше пусната под домашен арест, но през лятото защитата съобщи, че е постъпила в болница след опит за самоубийство. Съпругът е все още е в ареста, след като съдът окончателно отказа да го освободи.