Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също се яви на разпит в Софийската районна прокуратура. На влизане той предположи, че става дума за заплахите срещу Радостин Василев. След разпита обаче съобщи пред журналисти, че е питан за записа, разпространени от депутата, който впоследствие напусна парламентарната група на ПП - Радостин Василев.

Петков дойде в СРП заедно с адвоката си Стоян Мадин. "Викат ме като свидетел по тема, с която всъщност още не съм запознат. Сега ще разбера по коя тема. Ако е като при Асен Василев, предполагам за заплахите на Радостин Василев, която тема той сам опроверга, така че се надявам, че ще бъде кратка среща", заяви той преди разпита. 

И беше категоричен, че няма "абсолютно никакви притеснения". "Това е хубавото, когато човек няма за какво да се притеснява и чувства, че прави правилните неща за всяка стъпка. Не че имаме голямо доверие на прокуратурата. Трябва да сме честни, защото виждаме, че те заемат доста силни политически позиции, играят го по едни и същи дела, хем на трупчета, хем се появяват, но в моя случай съм просто като свидетел", каза още Петков.

"Вярвам в силата на едно истинско правосъдие, вярвам в стандартните процедури на парламента и се надявам, че следвайки тях, ще достигнем до истинско правосъдие. Едновременно с това няма да позволим прокуратурата да се използва като бухалка. Не става дума само за Бойко Борисов, а за всички възможни неща", добави съпредседателят на ПП.

Кирил Петков и адвокатът му Стоян Мадин

Снимка: БТА

Той посочи и че е бил "умопомрачен от част от нещата, които се казаха" в пленарната зала преди ден, и че "Весела Чернева е един от най-честните и компетентни експерти". "Използването на нейното име вчера показва острата нужда от реформа на службите", категоричен е Петков. 

От изслушването на шефа на контраразузнаването в пленарната зала вчера стана ясно, че ДАНС разследва съветник на български премиер за шпионаж в полза на Скопие, като досъдебното производство е свързано с вдигането на ветото пред еврочленството на Република Северна Македония. Пламен Тончев не назова името на съветника, нито в рамките на кое правителство е установен този случай, но депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов изрази предположение, че става дума за Весела Чернева. 

След като излезе от разпита, той обяви, че е питан за записа на Радостин Василев от партиен форум на ПП, а не заплахи срещу него.

"Бях разпитан като свидетел във връзка с Радостин Василев и записа. Беше съвсем нормален разговор. Мисля, че Радостин Василев не работи сам, той е просто един инструмент на службите".

От думите на Петков стана известно, че е бил разпитван конкретно как, според него, се е случил този запис, дали Василев е записвал, как е записвал и т.н. "Аз обясних, че в платформата Zoom много ясно се вижда, ако някой записва. Това означава, че записът се е случил с устройство, което не е било свързано с платформата, а е било отстрани", обясни съпредседателят на ПП. 

Според него целта записът да бъде разпространен сега е ясна - да не се направи правителство. "Тези, които се надяват да няма редовен кабинет, могат да са сигурни, че ние ще направим всичко възможно България да има редовно правителство, без да правим компромиси, с които да се оправдаваме", заяви още Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП беше призован още в понеделник, но беше извън страната. Преди ден като свидетел се яви и другият съпредседател на партията - Асен Василев, който каза, че не знае за заплахи срещу Радостин Василев.