ДАНС разследва съветник на български премиер за шпионаж в полза на Скопие, като досъдебното производство е свързано с вдигането на ветото пред еврочленството на Република Северна Македония. Съветникът е предоставил българската национална позиция на чужд служител в РСМ. Това стана ясно от изслушването на шефа на контраразузнаването в пленарната зала. 

"В рамките на осъществяване на законовите правомощия на агенцията, по линия на контраразузнавателното обезпечаване, е установен случай, в който съветник към министър-председателя в тогавашния момент е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с гражданин на Република Северна Македония", каза Тончев. Отговорът му бе на въпрос, зададен от "Възраждане".

"Предоставяна ли е информация в течение на преговорния процес на Република Северна Македония за присъединяването към ЕС? Имало ли е теч на информация към македонската държава, били ли са те подготвени предварително за стъпките на българската държава? Препращани ли са мейли скришом от български служители към такива на Република Северна Македония? Известявани ли са те в телефонни разговори? Предоставяни ли са им секретни документи?", попита Ангел Димитров.

Тошко Йорданов от ИТН веднага припомни тяхната теза, че по времето на Кирил Петков действията по вдигането на ветото за членството на Скопие са били иззети от съветника по външна политика на премиера Весела Чернева, която е действала зад гърба на тогавашния външен министър Теодора Генчовска. "Министър Теодора Генчовска тогава в прав текст заяви, че Весела Чернева с Кирил Петков се договаря", каза Йорданов и попита: "Ще се вземат ли мерки срещу Петков и Василев, ако те са ѝ дали тези поръчения?"

Шефът на ДАНС не назова името на съветника заради течащото разследване. Но, в догадка кое е това лице, бе спомената Весела Чернева от няколко депутати - както от Тошко Йорданов от ИТН, така и от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и от Хамид Хамид от ДПС.

Пламен Тончев не потвърди, че иде реч за Весела Чернева, но уточни, че въпросното лице е опитало да изчисти следи от контакта с чуждия гражданин от компютъра си.

"Извършено е специално изтриване на компютъра от това лице, което беше възстановено, благодарение на усилията на служителите в ДАНС", каза Тончев пред пленарната зала.

"Действията на това лице не са извършвани без знанието на неговия ръководител", категоричен беше шефът на контраразузнаването.

"И ние знаем името на този ръководител - и той се казва Кирил Петков", заключи след изнесените данни Хамид Хамид от ДПС

Тончев заяви по адрес на кабинета на Кирил Петков, че някои от министрите му не са действали в полза на страната. Радостин Василев попита дали ДАНС има данни, че се правят опити чужди посолства да "инсталират" свои агенти в българските служби за сигурност, както и дали агенти на чужди държави са били министри и депутати.

"Трудно може да се отговори директно на такъв въпрос с "да" или "не", но поведението на някои министри, които са били в редовния кабинет, определено не защитаваха националния интерес", отговори шефът на контраразузнаването.

Той изнесе и данни за теч на информация от ДАНС. 

"В периода, в който аз съм председател на агенцията, имаме установени два случая, в които документи на ДАНС са ставали достояние на външни източници. Единият случай - наш бивш колега, срещу когото има образувано досъдебно производство за шпионаж. Вторият се разследва от СГП - извадка от наш секретен документ беше публикувана в интернет сайт. Достъп до него са имали двама човека извън състава на агенцията", информира шефът на контраразузнаването.

"Съветникът на министър-председателя е предоставил класифицирана информация на чужда държава, на чужди държавни служители. Това е шпионаж, парекселанс, в чист вид. За това деяние това лице отдавна трябваше да е в затвора, каква е гаранцията, че това лице не продължава да извършва държавна измяна", попита Костадин Костадинов от "Възраждане".

"ИТН сме направили най-хубавото за българската държава, сваляйки правителството на националните предатели", заключи след изслушването Тошко Йорданов.

Пламен Тончев участва заедно с ръководителите на външното и военното разузнаване в изслушване по скандала със записите и твърденията на ПП-ДБ, че съгласуването на назначенията на шефовете на спецслужбите с чужди посолства е нормална практика. И тримата началници на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване категорично го отрекоха и заявиха, че това е чисто национална процедура, която не предвижда подобно нещо.

В записите, огласени от Радостин Василев, Кирил Петков и Асен Василев казват, че готвят смени на шефовете на спецслужбите и имената на новите ръководители вече са съгласувани с посолствата. Двамата не бяха в пленарната зала по време на изслушването на разузнавателните агенции.