Тук сме, за да опровергаем една голяма лъжа, която беше в последните три месеца в българското пространство - за газовите посредници. Лъжата, която Борисов и неговия екип изричаше е, че едва ли не ние сме се обогатили от газови посредници, но ние през цялото време казвахме, че това не е така. И сега решихме, че българският съд като институция може да даде истинския отговор на българските граждани. Това заяви Кирил Петков преди делото за клевета срещу Бойко Борисов.

Той каза, че искът е в размер на половин милион лева, като 10 000 е само първа стъпка към общата сума. 

Кирил Петков заведе дело заради твърдения на Борисов, че Петков и Василев са взимали комисионни от посредниците за газови доставки.

В иска на Кирил Петков е записано, че са му причинени неимуществени вреди, довели до накърняване на достойнството и репутацията му заради клеветнически твърдения на Борисов.

По думите му време е да се покаже на българските граждани, че не е загубена надеждата им за политици, които наистина се борят срещу корупцията. Само българският съд може да даде отговор на българите за лъжите, които са свързани и със затварянето на "Мариците", и с това, че зимата ще бъде студена и гладна, и че сме счупили бюджета - всички тези лъжи трябва да се опровергаят, обясни Петков.

Според съпредседателя на "Продължаваме Промяната" изискването за намаляване на вредните емисии в Плана за възстановяване и устойчивост не е обвързано пряко със затварянето на въглищните централи. Представител на Европейската комисия също заяви, че намаляването на емисии не е равносилно на затваряне на въглищните централи, каза Петков. Според него има възможност да се поиска дерогация на тези изисквания от ЕК с мотив войната в Украйна.

Ще седнем с абсолютно всеки да преговаряме за политики, заяви Кирил Петков във връзка с върнатия преди минути неизпълнен втори мандат за правителство от акад. Николай Денков. 

Кирил Петков заяви, че от партията му са готови на преговори за правителство с третия мандат, която и политическа формация да го получи. Той напомни, че декларацията, предложена на Народното събрание от "Продължаваме промяната" и акад. Николай Денков, бе отхвърлена от повечето парламентарни групи. Според него сега е време да се разговаря по политиките, по които има различия. В същото време Кирил Петков смята, че има теми, за които трябва да има принципно съгласие от всички като правосъдната реформа и правомощията на главния прокурор.

Истината е, че в последно време всички политици са заобиколени от политическа риторика, която е почти шизофренична. От една страната всички искат да има правителство, но никой не иска да говори, каза Петков.

Това, което ми стана ясно миналата седмица е, че обединението около ценности и политики трябва да стане в името на българския народ. Много е малка вероятността да има правителство с третия мандат, прогнозира Петков.

С разпит на свидетели продължава делото на Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Днес защитата на Борисов поиска отвод, защото съдията може да се счита за предубеден пряко или косвено. Причината е, че Веселина Няголова и Стоян Мадин са били колеги, а според публикации в медии се намират в близки отношения. Според защитата на Борисов Петков сам подава тъжбата, а след като делото е разпределено на Няголова, си избира Мадин за адвокат.

Делото започна на 15 ноември 2022 г. На първото заседание по процеса съдът обяви за допустим и заведения граждански иск от Кирил Петков срещу председателя на партия ГЕРБ Бойко Борисов за 10 хил. лева. Той е частичен от цялостния размер на предявените неимуществени вреди от 500 хил. лева по делото за клевета.

На първото съдебно заседание нито една от двете страни не се яви лично.