Министърът на икономиката Емил Караниколов отрече да му е оказван натиск за избора на инвестиционен посредник при продажбата на акции от "ЕВН България Електроразпределение". Тази теза беше застъпена от прокуратурата, според която ексминистър Симеон Дянков устно е разпоредил на Караниколов, тогава шеф на Агенцията по приватизация, за инвестиционен посредник при сделката за акциите от ЕВН да бъде избран "Булброкерс".

Това стана ясно на днешното заседание по делото за продажбата на миноритарния дял от 33 процента в "ЕВН България Електроразпределение" през 2011 г., по което Караниколов беше разпитан. Подсъдими за продажбата, която според обвинението е нанесла на държавата щета за над 20 млн. лв., са Дянков, бившият енергиен министър Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев, свързан с "Булброкерс", както и трима мениджъри на инвестиционния посредник.

Караниколов пак отбеляза, че е имало определен натиск за това по какви критерии да бъде избран инвестиционен посредник от представител на Министерството на финансите, съветник в МС - Доротея Пандова.

По думите му, пред Междуведомствената комисия за това по какви критерии да бъде избран посредник за продажбата на акциите от трите ЕРП-та, тя е давала предложения за критерии и е настоявала те да се случат. Той се срещнал с нея заради това, но до конкретно решение не се стигнало.

"Срещата ни не протече повече от 5 минути. Споменах й, че секретарка от Министерския съвет няма да определя критериите и тя ме изгони", описа той ситуацията той.

Според Караниколов проблемът с тази сделка е това, че е било избрано тя да се направи на Фондовата борса, където Агенцията за приватизационен контрол се лишава от правомощия. По думите му, заради това, тя е единствената сделка, при която Надзорният съвет на агенцията не се е произнесъл накрая по законосъобразност и целесъобразност. При всяка друга сделка, търг или конкурс, съветът решавал дали да я одобри или не.

Бившият изпълнителен директор на Българската фондова борса Бистра Илкова пък предупредила през 2011 г. Емил Караниколов, че се готви манипулация по сделките за продажба на трите електроразпределителни дружества, каза още министърът. Тя обаче не успяла да му обясни къде е порокът.

След предупреждението на Илкова Караниколов веднага се свързал с шефа на ДАНС Веселин Марков, а той изпратил двама представители от агенцията, които отговаряли за фондовата борса. Караниколов им представил цялата документация по сделките. След като се запознали с нея, те уверили сегашния министър на икономиката, че това е най-чистият механизъм за продажба на държавни дялове.

Според прокуратурата Иво Прокопиев е повлиял на съвета за тристранно сътрудничество на Симеон Дянков да предпочете "Булброкърс" за посредник. Целта била да се набави за дружеството печалба повече от 1 милион лева. Освен това обвинението твърди, че инвестиционният посредник е занижил цената на акциите.