Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), известна още като звено "Антикорупция", е внесла вчера иск в Софийски градски съд за отнемане на имущество на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в размер на 2 372 004 лева. Наложените обезпечителни мерки са 1 586 693 лева, които включват имоти и финансови инструменти, включително и при инвестиционен посредник.

Възраженията на Трайков са били разгледани от комисията, като в по-голямата им част не са били приети, съобщиха за Dir.bg от комисията.

Делото вече е разпределено на 4-ти състав - Гражданско отделение.

Бившият министър на икономиката и бивш кандидат за президент попадна под ударите на закона след проверка, започнала в началото на 2017 г. Комисията откри несъответствие между декларираните доходи и активи, и реалните му приходи Антикорупционната комисия е проверила имуществото и доходите на Трайков през последните 10 г.

До момента на Трайков бе наложен запор на 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити.

Трайков попадна в полезрението на прокуратурата заради обвинението за приватизация на по-ниска от пазарната себестойност на държавната една трета от акциите на енергийния оператор ЕВН, докато той беше ресорен министър. Трайков бе обвинен за безстопанственост по делото за продажбата на 33% държавен дял в ЕВН. Заедно с него обвинени по това производство са бизнесменът Иво Прокопиев и бившият министър на финансите Симеон Дянков.