Съпричастност към роднините и близките на поредните пострадали колеги от МВР.

Това написа Иван Гешев в Туитър по повод инцидента на столичното Околовръстно шосе, при който след сблъсък между полицейски микробус и бус с мигранти пострада тежко полицай.

Време е политиците да решават реалните проблеми на хората, какъвто е бумът на престъпността. А не да ги задълбочават, стараейки се да овладеят политически съдебната власт. 

За законодателни промени по-рано заговори и главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев, които подават оставки.

Още сутринта главният прокурор разпореди случаят да се поеме от Националното следствие. 

Според Тодоров и Станев важният проблем е депутатите в утрешното заседание, разглеждайки темата, да направят наистина законодателни промени, които да защитят колегите им. Те призоваха съдът и прокуратурата, разглеждайки делата за каналджийство да бъдат особено внимателни, тъй като осъждайки трафикантите на глоби и условни присъди, те отново се връщат и се изправят срещу полицаите. Тодоров и Станев повдигнаха и въпроса, че колите на трафикантите също се връщат. 

Близо 50 км е бил преследван бусът с мигрантите, преди да се качи на Околовръстното шосе в столицата, където е станал тежкият инцидент около Ихтиман. Това стана ясно от думите на представители на прокуратурата и МВР, които дойдоха на мястото.

Полицейската кола, в която се врязва буса с мигранти, не се е опитвал да препречи пътя на нарушителите. Той е бил спрян на безопасно място на "острова".

След удара общо трима служители на реда са пострадали - двама са били извън полицейския бус, а най-тежко раненият е бил вътре в него, съобщи зам.-градският прокурор Иво Илиев. От буса с мигрантите има четирима пострадали, сред които и шофьорът, които са в болница.

Един от полицаите остава в критично състояние след като бе опериран. 

Назначени са експертизи във връзка с инцидента, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Извършва се оглед на местопроизшествието, разпит на свидетели, назначена е комплексна съдебно-медицинска експертиза и други, с цел изясняване на механизма на престъпленията и настъпилите последици. Предстои да бъдат повдигнати обвинения.