Хасковският окръжен съд разреши екстрадицията в САЩ на 59-годишния Метин Саваш Корос, двоен гражданин на Турция и Германия, издирван за измами в размер на 23 милиона долара, съобщиха от Съдебната палата.

Срещу Корос има издаден обвинителен акт и заповед за арест от Окръжния съд в Ню Джърси за три престъпления - заговор за извършване на измама по електронен, пощенски и банков път, за което се предвижда максимално наказание от 30 години лишаване от свобода, банкова измама, също наказуема с лишаване от свобода от максимум 30 години, и заговор за пране на пари, за което се предвиждат до 20 години затвор.

В съучастие с други лица турчинът, притежаващ и германски паспорт, заблудил служители на договорна компания на Министерство на отбраната на САЩ, дружество за рафиниране на петрол със седалище в Република Корея, и успял да отклони 23 милиона долара.

Окръжните магистрати в Хасково приеха, че в хода на производството са представени всички изискуеми документи, съгласно изискванията на Договора за екстрадиция между България и САЩ от 2009 г. Американските правораздавателни органи се позовават на достатъчно голям брой доказателства за вината на Корос, като така не са налице основания за отказ на екстрадиция и няма данни, че лицето се преследва за извършване на политически или военни престъпления. С тези съображения съдът допусна екстрадиция, като мярката за неотклонение "задържане под стража" остава до окончателното приключване на екстрадиционното производство.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Пловдив.