Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна 12 години назад, затова Българската прокуратура, с ясното съзнание, че няма да е достатъчно, ще опита да възстанови специализацията във 28-те окръжни прокуратури. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти след като участва в откриването на Конференция на тема "Киберсигурност". Тя се организира в учебната база на Прокуратурата в курорта "Цигов чарк", съвместно с Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания, съобщи БТА.

По думите на Гешев прокурорите по места ще трябва да бъдат обучавани, за да противодействат на организирана престъпност, тероризъм, киберпрестъпност и корупция по високите етажи. За щастие ние имаме добро взаимодействие с европейските си партньори, за да компенсираме "трагичните законодателни експерименти", посочи още главният прокурор. По думите му закриването на Специализираната прокуратура е довело до "бум на престъпността", включително трафик на мигранти. Прокуратурата остана една от малкото стабилни институции в държавата, но тя не може да спре този "бум на престъпността" без взаимодействие и без реална, качествена работа от страна на МВР и службите за сигурност, заяви Гешев.

При откриването на конференцията освен главния прокурор приветствия към участниците поднесоха посланикът на Великобритания Роб Диксън, заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и Ейдриън Флешър от Кралската прокурорска служба.