Българската прокуратура ще направи всичко възможно да противодейства на растящата престъпност, каза в Перник главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че вижда сериозен прогрес в МВР и подобряване на взаимодействието в битката срещу престъпността, предава БНР.

Гешев посочи, че освен на обективни фактори, като икономически и социални, негативните тенденции, на които сме свидетели днес, се дължат и на съзнателно водена война срещу съдебната власт и части от нея.

"Дължи се и на това, че благодарение на законодателни експерименти, трагични, се съсипа Специализираната прокуратура и ако мога да кажа - под знамето за борба с корупцията се унищожиха борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност, но това са обективните реалности и българската прокуратура ще направи всичко възможно да защити българските граждани, защото за съжаление българската прокуратура остана една от малкото стабилни институции в момента в държавата. Не сме безгрешни, съзнаваме своите грешки, но правим всичко възможно да помогнем и да защитим гражданите", каза Иван Гешев и подчерта:

"Въпросът е заедно, виждам сега сериозен прогрес при колегите от МВР и подобряване на взаимодействието, да се опитаме заедно да защитим българските граждани в рамките на законите на страната и в рамките на възможностите, а не да воюваме едни с други, защото единственият враг на българските институции би трябвало да е престъпността".

По отношение на казуса с прокурорския син Васил Михайлов от Перник главният прокурор заяви:

"Доколкото ми е известно, това лице е предадено на съд от българската прокуратура и към момента е задържано под стража."

В Перник Иван Гешев се срещна с ученици от Езиковата гимназия "Симеон Радев", каза главният прокурор.

"Има много будни, много умни млади хора и има надежда за България".

На срещата присъства и кметът на Перник Станислав Владимиров.