Руското министерство на вътрешните работи още не е отговорило на запитването на българското МВР за причините Христо Грозев да бъде обявен за федерално издирване от РФ. Това стана ясно по време на блицконтрола в парламента.

"За да получим информация какви са причините да бъде включен в списък за издирване, изпратих писмо до Руската федерация по дипломатически път в края на миналата година, с което поисках да бъдат посочени причините. Не сме получили отговор към днешна дата", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на Станислав Анастасов от ДПС. Демерджиев подчерта, че нашето МВР по-скоро е било насочено към това да се осигури необходимата охрана на Грозев.

В съобщението на руското вътрешно министерство беше посочено, че ръководителят на следователския екип на "Белингкат" е издирван за нарушаване на "член от Наказателния кодекс на Руската федерация". На 29 декември посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова беше извикана в Министерството на външните работи. Тя обясни, че на сайта на вътрешното министерство на Русия никога не пишат конкретни обвинения, но Грозев няма да се издирва извън Русия.

"В изслушването пред комисията Христо Грозев извади доста притеснителни данни за дейности на руски агенти в България", констатира в реплика депутатът от ДПС. "Дали вече са започнали разследвания за действия или бездействия на български служби от предшестващото ви правителство", попита Анастасов.

"Макар да съм и вицепремиер, ДАНС е пряко подчинена на премиера", поясни Демерджиев. Той обясни, че подобен род сигнали за чужди агенти се адресират директно до ДАНС, а не до МВР. "Информацията, която получавам, не е от този тип. Тя се докладва директно на премиера", добави вътрешният министър. Като уточни още, че при поискване от негова страна ДАНС може да му предостави подобни данни, но до момента не е получил такива и не е искал.

Междувременно Мартин Димитров обвини "Възраждане", че техен представител по време на изслушването на Грозев в комисията вчера е казал, "че определени лица трябва да се предадат на Руската федерация". Депутатът от ДБ го определи като много грозно, докато Цончо Ганев от място в залата му подвикваше. Представителят на "Възраждане" в комисията за спецслужбите е Николай Дренчев.

"Демократична България" пък се готви да поиска изслушване на главния прокурор Иван Гешев по темата, каза депутатът Ивайло Мирчев, по чиято инициатива беше изслушан в четвъртък Грозев от депутатите от комисията за контрол над спецслужбите. Мирчев обвини още, че държавните институции са бездействали по ключови казуси, свързани с националната сигурност. "Има извършени следствени действия на взривовете на военни складове, но те не са дадени на партньорите ни в други страни, които има сходни взривове", даде като пример депутатът от ДБ.

Налага се да бъдат взети допълнителни мерки по казуса с Христо Грозев, смята още Мирчев. "По-интересното е това, което той каза за бездействието на част от институциите по ключови казуси, касаещи националната сигурност на България. Има извършени следствени действия на взривовете на военни складове, но те не са дадени на партньорите ни в други страни, които има сходни взривове. Най-вероятно ще искаме изслушване на главния прокурор", каза Мирчев.