Част от организирания в социалните мрежи протест пред Съдебната палата в София успя да влезе в сградата и стигна до фоайето пред кабинета на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволните са предвождани от Мая Манолова, Арман Бабикян, Минчо Спасов и Светослав Трайков от "Изправи се! Мутри вън!", водачът на листа от "Възраждане" на изборите през април Румяна Ченалова и бившия служител в ДАНС Росен Миленов.

Пред Съдебната палата пък останаха Христо Иванов и Атанас Атанасов от "Демократична България".

Протестната акция е провокирана от операцията срещу високопоставен служител в МВР от вчера и от днешните коментари на служебния кабинет, че държавното обвинение се меси в изпълнителната власт.

Демонстрацията започна с минута мълчание в 12:00 часа в чест на Христо Ботев. Основното искане на протестиращите е за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те поискаха да се срещнат с него лично, но бяха спрени от служители на съдебната охрана. Заканиха се, че няма да напуснат сградата, докато срещата не се състои.

"Опитът да бъде сплашен служебният вътрешен министър Бойко Рашков е опит да бъдат сплашени всички министри, които искат да покажат истината за управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Няма да оставим прокуратурата да се опитва да страхува служебното правителство. Това е в интерес на Борисов и на ГЕРБ, за да останат нещата същите", зави Мая Манолова.

Христо Иванов и Атанас Атанасов обявиха, че действията на прокуратурата имат цел, различна от това да преследва престъпления. Другият повод за демонстрацията е интервю на Бойко Рашков от вчера вечерта, в което той твърди, че прокуратурата привиква шефовете на службите, за да осуети проверката за подслушванията в ДАНС. От съобщение на прокуратурата обаче става ясно, че главният прокурор се е срещнал с новите началници на ДАНС и ГДБОП по тяхно искане днес. Били са обсъдени темите за корупцията и предстоящия вот. Тази вечер в 19:00 часа е насрочен още един протест - на "Правосъдие за всеки". Той ще бъде подкрепен и от "Демократична България".

Румяна Ченалова (вдясно)

Снимка: "Булфото"

Росен Миленов (с вдигнатия показалец) и Минчо Спасов (вдясно)

Снимка: "Булфото"

Снимка: "Булфото"