Главният прокурор Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения председател на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев по негово искане, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В срещата участваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова.

Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност.

Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между прокуратурата и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите.

Пламен Тончев бе назначен с указ на президента Румен Радев за директор на ДАНС на мястото на Пламен Георгиев на 26 май.

Преди това в продължение на 11 години той е шеф на териториалното звено на агенцията във Враца, а преди това е бил началник на местното звено на ГДБОП. По негово ръководство антимафиотите разбиха престъпната група на Йордан Тонов-Данчо Пръча. Групата бе за разпространение на дрога, сводничество и изнудване, а бандитите лежаха в затвора. За успешната реализация Тончев е награден от Михаил Миков като министър на МВР.

По-късно главният прокурор разговаря и с новоназначения директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР гл. комисар Калин Стоянов.

Снимка: Прокуратура

В рамките на работната среща бе обсъдено продължаване на съвместните действия между прокуратурата и ГДБОП - МВР по успешно противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма.