"В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна". Това се заявява в позиция, публикувана в официалната фейсбук страница на руското посолство у нас.

"Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено, се казва още в позицията.

Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени".

"Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", се казва още в позицията.

По-рано днес от прокуратурата у нас съобщиха, че са разбили група за шпионаж в полза на Русия, действала у нас в продължителен период. Групата е ръководена от бивш началник във военното разузнаване, завършил школа на руското военно разузнаване, наречен от разследващите "Резидента". В групата е участвала съпругата му, която има и руско гражданство и още четирима души - действащи и бивши служители на военното министерство. Те са обвинени за престъпление против републиката и шпионаж в полза на чужда държава. Задържаният бивш разузнавач в момента ръководи секретното деловодство на Народното събрание", съобщиха още от прокуратурата.

Подробности бяха съобщени на брифинг в присъствието на главния прокурор Иван Гешев. Бяха излъчени аудио и видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства.

Акцията е без прецедент, посочиха от прокуратурата.