Необходими са общи усилия на демократичната общност за противодействие на заплахите от кибертероризъм, заяви главният прокурор Иван Гешев при посещението си в Министерството на външните работи (МВнР) на Държавата Израел. 

В делегацията на главния прокурор участват завеждащият отдел "Международен" при Върховна касационна прокуратура Цветомир Йосифов и заместник-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров, съобщиха от прокуратурата.

Началникът на Бюрото по европейски въпроси Талия Фрешър, началникът на Бюрото по еврейски отношения и световни религии Шули Давидович и Еуал Наор, директор на отдел "Югоизточна Европа" в МВнР, подчертаха, че Израел оценява високо положените от българската прокуратура и от главния прокурор Иван Гешев усилия за недопускане протичане на антисемитска проява като т.нар. Луковмарш, която се разглежда като платформа, обединяваща хора от Европа, изповядващи неонацистки идеи.

В рамките на срещата бяха обсъдени още предизвикателствата пред демократичния свят във връзка със зачестилите прояви на език на омразата. Според Гешев на национално ниво все още съществуват празноти в българското законодателство, които следва да прецизират белезите на престъпленията от омраза, както и липсата на ефикасни методи за докладване на проявите на антисемитизъм в социалните медии и интернет пространството като цяло.

Талия Фрешър подчерта, че еврейската общност в света е обезпокоена от повишения интензитет на антисемитизъм в част от европейските страни и особено на новите му форми, произтичащи от напредъка на технологиите и дигитализирането на обществения живот.

Признание за дейността на прокуратурата по предотвратяване на "Луковмарш" бe изказано и от Густи Браверман, член на Борда на директорите и директор на отдела за диаспората на Световната ционистка организация. Главният прокурор бе категоричен, че и занапред прокуратурата на България ще продължи да полага усилия по превенция на антисемитизма и недопускане налагането на антидемократични настроения сред обществото.

В рамките на работното посещение в Израел водената от Иван Гешев делегация проведе среща с Робърт Сингер, председател на Центъра за израелско влияние, и представители на юридическата общност, както и с представители на българската общност в Израел.

На 10 март главният прокурор Иван Гешев имаше работна среща с Робърт Сингер. Срещата между двамата се състоя в контекста на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Главният прокурор акцентира върху приноса на българските юристи за този акт.