Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лева, наложена от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол на стопаните от Болярово, които не допуснаха ветеринари във фермата си. Със заповед на изпълнителния директор на Агенцията животните трябваше да бъдат умъртвени заради положителни проби на чума в стадото.

Актът за административното нарушение е подписан от шефа на Областната служба по безопасност на храните д-р Николай Георгиев. Санкцията е заради възпрепятстване на работата на ветеринарите на 3 август 2018 година в животновъдния обект в град Болярово, където трябваше да се унищожат 130 овце заради огнище на чума. Когато отишли да изпълнят заповедта за евтаназия, ветеринарите не получили съдействие от стопаните, а пред обекта е имало и множество протестиращи.

Според съда липсата на съдействие не е равнозначна на възпрепятстване на работата. Решението подлежеше на обжалване пред Административния съд в Ямбол. Неговите съдии обаче си направиха отвод и сега делото ще бъде изпратено във ВАС за ново разпределение. Стадото и до момента не е унищожено и вече наброява около 280 животни.