Окръжната прокуратура в Кърджали внесе отново обвинителния акт по делото за тежката катастрофа на 14 април 2019 г. в района на момчилградското село Загорско с участието на Лютви Местан, при която загина бебе на 6 месеца.

По внесения обвинителен акт е образувано наказателно дело от общ характер, става известно от публикувано съобщение на интернет страницата на Окръжен съд - Кърджали.

Обвиняеми са Лютви Местан и бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед, който в деня на катастрофата е управлявал семейния автомобил. Тогава при опит на Местан да се включи с автомобил в международния път за ГКПП Маказа следва сблъсък с колата на Ахмед, движеща се от Кърджали по посока границата.

Подсъдимият Юсеин Ахмед е предаден на съд за това, че на 14 април 2019 г. при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Лютви Местан извършил пътнотранспортно произшествие, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на бебето. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Подсъдимият Лютви Местан е предаден на съд за това, че на 14 април 2019 г. при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Юсеин Ахмед е извършил пътнотранспортно произшествие, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на бебето.  Това е станало при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2 и с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, не го пропуснал.

Делото за катастрофата два пъти беше връщано за допуснати процесуални нарушения. Това се случи първо през 2021 г. Материалите бяха отново внесени в съда. После Местан имаше здравословни проблеми, което стана повод за отлагане.

През септември 2023 г. се разбра, че съдията, на когото бяха разпределени материалите, се пенсионира. Това бе поредният повод делото да започне отначало заради законовото изискване за несменяемост на съдебния състав.

През ноември м. г. следващият съдия го прекрати и върна за отстраняване на допуснати на досъдебна фаза отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите.

Говорителят на Окръжна прокуратура Кърджали Димитрина Делчева коментира пред БТА, че няма промяна в предявените обвинения - за съпричиняване на смърт по непредпазливост. Тя допълни, че са изпълнени указанията на Окръжен съд за отстраняване на неяснотите по обстоятелствената част.

Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание за 13 май от 10:00 часа.