За 2 май от 10 часа часа бе отложено делото за тежката катастрофа през април 2019 г. край момчилградското село Загорско, с участието на Лютви Местан, при която загина шестмесечно бебе. 

Основна причина за отлагане на заседанието бе отсъствието на Местан, в качеството му на един от двамата обвиняеми, по здравословни причини. На предходното заседание в края на февруари стана ясно, че той е получил исхемичен мозъчен инсулт. Входирал е уведомление, според което състоянието му не позволява да защитава пълноценно и адекватно законните си права. 

На 3 април му предстояло да се яви пред лекарска комисия, за удължаване срока на болничния.

Лютви Местан се защитава сам пред съда, след като се отказа в зала да го представляват двамата адвокати - Менко Менков и Нацко Дойчев. 

На заседанието не се явиха също вещите лица, изготвили и входирали направената допълнителна автотехническа експертиза. Не се явиха и частното обвинение, както и един от двамата им адвокати. В залата днес бе вторият подсъдим - Юсеин Ахмед, който е баща на загиналото бебе. Той обясни отсъствието си миналия път с това на Лютви Местан. 

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото момиченце, се удари с лекия автомобил на лидера на ДОСТ, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април 2019 г. При опит на Местан, който бе зад волана на "Фолксваген Фаетон", да се включи в главния международен път за Гърция, последва сблъсък с "БМВ"-то, движещо се от Кърджали по посока ГКПП "Маказа". 

Зад волана е бащата Юсеин, в автомобила са съпругата му Емине и двете им деца. 6-месечната Еджрин загина на място, а родителите и по-голямото й братче бяха транспортирани в болница. Няколко часа след инцидента Лютви Местан беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при непредпазливост.

По-късно обаче обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който застана пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.