Лютви Местан е в болницата в Момчилград след прекаран инсулт, съобщи 24rodopi.com. Поради здравословното си състояние подсъдимият е поискал отлагане на делото за катастрофата, при която загина 6-месечно момиченце, а родителите и братчето му бяха ранени. 

Към молбата е приложен документ от МБАЛ-Момчилград, според който на 19 февруари 62-годишният Местан е получил исхемичен инсулт и е настанен на стационарно лечение.

Окръжният съд в Кърджали уважи искането и насрочи следващо заседание за 28 март от 10 часа.

Прокуратурата от своя страна пък поиска да се вземе мярка "парична гаранция" или "домашен арест" спрямо другия обвиняем  - бащата на загиналото бебе, Юсеин Ахмед. Той не се яви в залата без да е посочена основателна причина. Държавното обвинение поиска още забрана на Ахмед да напуска страната, както и глоба на адвоката му също поради неявяване. Исканията бяха отхвърлени. 

По делото комплексната автотехническа експертиза е готова, страните са запознати с нея, а всички свидетели - изслушани. Делото трябва да навлезе във финалната си част.

Автомобилите на Лютви Местан и Юсеин Ахмед се сблъскаха на главния път Кърджали-"Маказа" през април 2019 година, а жертва на катастрофата стана шестмесечното бебе. 

През юли миналата година Местан се отказа от адвокатите си и поиска да се защитава сам. В обяснението си политикът каза, че "съдът не дава възможност на адвокатите Нацко Дойчев и Менко Менков да изпълняват защитните функции". "Убеден съм, че нито едно искане за събиране на нови доказателства няма да бъде одобрено. Ще се защитавам сам, наясно съм с последствията от взетото решение. Не желая служебен защитник", посочи тогава Местан и обвини съда в пристрастност и предубеденост.