Бившият лидер на ДОСТ Лютви Местан обяви пред Окръжния съд в Кърджали, че снема правомощията от своите адвокати Менко Менков и Нацко Дойчев и ще се защитава сам, съобщиха местните медии 24rodopi.com и "Арда Нюз".

Местан е подсъдим за катастрофа, при която загина 6-месечно момиченце, а родителите и братчето му бяха ранени.

В обяснението си политикът каза, че "съдът не дава възможност на адвокатите Дойчев и Менков да изпълняват защитните функции".

"Убеден съм, че нито едно искане за събиране на нови доказателства няма да бъде одобрено. Ще се защитавам сам, наясно съм с последствията от взетото решение. Не желая служебен защитник", посочи Местан.

Той обвини съдът в пристрастност и предубеденост. В отговор съдията Георги Милушев показа писмо от Съдебния инспекторат за проверка, извършена по повод на жалба на Лютви Местан срещу съдебния състав. Тя показва, че не са открити никакви нарушения.

След кратко съвещание на магистратите, заседанието продължи, като искането на политика бе удовлетворено и не му бе назначен служебен адвокат. 

Съдът трябва да разпита двама свидетели.

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото бебе, се удари с лекия автомобил на политика, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април 2019 г. При опит на Местан, който бе зад волана на "Фолксваген Фаетон", да се включи в главния международен път за Гърция последва сблъсък с "БМВ"-то, движещо се от Кърджали по посока ГКПП "Маказа".

Обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който застана пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.