Окръжният съд в Кърджали върна на прокуратурата делото за катастрофата край момчилградското село Загорско от 2019 г. с участието на Лютви Местан, при която загина бебе на 6 месеца. Обвинението трябва да отстрани допуснати в досъдебното производство съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите.

По-рано днес, в хода на заседанието, прекратяване на делото и връщането му в досъдебна фаза поискаха чрез съдебните си защитници двамата обвиняеми - Лютви Местан и бащата на починалото пеленаче Юсеин Ахмед. Адвокатите им изразиха различни доводи за това. Адв. Нацко Дойчев - защитник на Местан, посочи допуснати груби и съществени процесуални нарушения в досъдебното производство, за което жалба е била подадена от Местан в Софийската градска прокуратура. По нея има образувано досъдебно производство.

Мотивът на защитника на втория обвиняем Юсеин Ахмед да поиска прекратяване на делото бе различен, а именно Ахмед да бъде част от делото в две качества - като обвиняем и като пострадал, предвид получените травми вследствие на инцидента и като баща на загиналото бебе.

По делото ще трябва да бъде изготвен обвинителен акт, отговарящ на изискванията на чл. 246, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс, пише БТА.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и/или протестиране в седмодневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.

Преди време Местан обяви, че е жертва на прокурорски произвол, предубеденост и пристрастно отношение, припомня "Родопи 24". "Това е порочен обвинителен акт, има непоправими пороци в досъдебното производство, има грубо манипулиране на доказателствата", посочи Местан. Той и защитникът му настояваха делото да се върне за ново разследване в досъдебна фаза.

Бившият политик за пореден път изтъкна, че храсти и дървета са били изрязани след катастрофата, които преди това са затруднявали линията на видимост. Стоп-линията също е била нанесена отново, два дни след инцидента. Като най-важен порок той изтъкна свидетелските показания на лица, които са видели автомобила му, след като вече е бил ударен, а не преди инцидента.

Фаталната катастрофа стана на 14 април 2019 година на главния път Кърджали-"Маказа" при опит на Лютви Местан да се включи в движението от разклона за село Загорско. Следва сблъсък с автомобила на семейство Ахмед. При произшествието загина 6-месечно бебе.

Обвиняеми за съпричиняване на смърт по непредпазливост са политикът и бащата на детето, шофирал другото превозно средство - Юсеин Ахмед.

Съдът конституира като частни обвинители срещу Местан 6 лица от семейство Ахмед, сред тях е и малолетният син на Юсеин Ахмед.

Делото започна през 2020 г. с фалстарт - на разпоредителното заседание през септември съдът го върна на прокуратурата за допуснати съществени процесуални нарушения.

В началото на януари 2021 г. обвинителният акт беше внесен отново и делото стартира по същество.

След над 25 заседания се пенсионира председателят на съдебния състав. Това стана причина делото да стартира отначало при друг състав на Окръжния съд в Кърджали.