Специализираната прокуратура обвини четирима души за участие в организирана престъпна група за трафик на жени в страни от Западна Европа и Кипър с цел принудителрно сключване на фиктивни бракове с индийци и пакистанци. Крайната цел е била "съпрузите" по незаконен начин да получат законно пребиваване в страните от Европейския съюз, съобщиха от прокуратурата.

Участниците в групата, сред които индийски гражданин с постоянен адрес в София и трима българи, бяха  задържани при операция преди два дни в София.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от юни 2015 г. Участниците набирали жени, предимно от ромски произход, които били подмамвани с добро заплащане. Не всички от тях получили обещаваното им възнаграждение. Жените били транспортирани предимно в Белгия, Австрия, Дания и Кипър, където били принудително държани, докато се съгласят да сключат граждански брак там или в България с непознати чужденци.

Впоследствие "младоженците" се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване в тях на основание на гражданския брак с лице от Европейския съюз. Жените били принуждавани от участниците в групата да съдействат пред съответните миграционни власти за получаване на желания статут от чужденците.

Информацията за престъпната схема постъпва в МВР през 2017 г. От тогава до 8 май са събирани доказателства, каза по-рано заместник-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов в ефира на "Здравей, България". На 8 май екипи на Гранична полиция и СДВР обискират няколко адреса в София и задържат четиримата обвиняеми.

"Задържаните са имали различни функции. Две от жените са сестри. Българските граждани са се занимавали с набирането и транспортирането на момичетата до местата, където сключват граждански брак. Момичетата са от ромски произход. На тях им е осигурявано изцяло пътуването до съответните държави, осигуряван им е престой, съответно самолетни и автобусни билети, с които са се връщали обратно в България, като са получавали определена сума за свършената работа", обясни Росица Димитрова от Гранична полиция.

До този момент няма данни за физическо насилие върху жените, но им е ограничавано придвижването. Освен това са им отнети и личните документи за самоличност. "Имаме събрани доказателства за около 10 жени, но разследването продължава. Жените са разпитани, но те не са поискали закрила", добави Димитрова.