Служители на Главната дирекция "Гранична полиция" разкриха и задържаха вчера организирана престъпна група за трафик на хора чрез фиктивни бракове, съобщиха от МВР.

Арестувани са трима българи - един мъж и две жени, и един индийски гражданин. Извършени са претърсвания на адреси в столицата и са иззети веществени доказателства.

Двете задържани жени са сестри, а индиецът е с хуманитарен статут и е женен за българка. Част от задържаните са живеели в столичния квартал "Факултета".

Според разследващите групата е действала поне от три години и за това време са сключени поне 10 фиктивни брака.

Работата по случая започнала през 2017 година. По първоначални данни четиримата набирали жени на територията на София, с които мъже от Индия и Пакистан да сключат фиктивни бракове. Жените били примамвани с обещания за финансова изгода.

Целта на пакистанците и индийците е била нелегална миграция чрез законови разрешителни режими въз основа на сключени бракове с гражданки от ЕС.

Според разследващите, браковете са сключвани първоначално в Кипър, а след това в Белгия, Дания, Австрия, както и в България.

Жените, въвлечени в незаконната дейност, били принуждавани да съдействат на индийците и пакистанците пред съответните миграционни власти в различни страни - Австрия, Белгия, Дания и др.

"Сумите, които са получили нашите граждани, са 1000-1500 евро на сключен брак. Интересното в случая е, че транспортирането на лицата в чужбина, самата организация е поемала разходите", посочи Светослав Манолов, зам.-директор на ГД "Гранична полиция".

Процесуално-следствените действия продължават под ръководство на наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура.