Премиерът Бойко Борисов и членове на втория му кабинет ще бъдат разпитан като свидетели по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още трима души за турските ваксини. Това стана ясно днес в Специализирания съд, който даде ход на процеса.

Адвокатът на Москов - Менко Менков, който защитаваше и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, поиска той да тръгне по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. А те са много - 211, плюс 10 анонимни. Защитата поиска да не бъдат викани 180 от тях. Менков обаче държи на показанията на Борисов и други министри, които бяха разпитвани и по време на разследването миналата година.

Адвокат Менков Менков защитава бившия здравен министър

Снимка: Иван Григоров

Съд насрочи следващото заседание за 12 септември, когато ще се реши кои свидетели ще бъдат заличени от списъка.

"Не съжалявам за нищо, което съм направил. Защитили сме държавния, обществен, здравен и финансов интерес. Това, което ще стане ясно в хода на делото е, че българските граждани получиха същите като качество и състав ваксини, които са получавали винаги. Имунизационният календар на България беше спасен, а на всичкото отгоре от това България има и финансова изгода", заяви самият Петър Москов.

Той е обвинен в това, че на 9 юли 2015 г. е приел като дарение от турското здравно ведомство 100 000 дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 000 дози ваксина за Хепатит Б - "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, министърът е ощетил бюджета с 325 233, 87 лв.

Срещу него беше повдигнато и второ обвинение - че на 27 ноември 2015 г. е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това произтекли значителни вреди за "Бул Био" в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.


 

 

 

 

 

 

Съдът отхвърли претенцията на някои от адвокатите делото да бъде прекратено. Самият Петър Москов коментира, че е доволен, че делото тръгва, тъй като тогава ще стане ясно, че държавата не е ощетена и ще излезе цялата истина за ваксините.