Специализирана прокуратура продължава действията по разследването по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Заключението от изготвената компютърно-техническа експертиза на иззети по делото веществени доказателства е обект на задълбочен анализ, съобщават от прокуратурата.

С оглед изясняване на обективната истина по досъдебното производство се провеждат множество разпити на свидетели и се приобщават документи, относими към предмета на разследването.

С оглед установена комуникация на различни дати през 2019 г. между лицето П.Б. и Пламен Нунев, народен представител, областен координатор на ПП ГЕРБ в гр. Русе и Росен Даскалов, бивш общински ръководител на ПП ГЕРБ в гр. Русе, същите са призовани да дадат показания.

Във връзка с изнесени твърдения в медиите от обвиняемия П.Б., Специализирана прокуратура уведомява, че на 07.07.2020 г. в качеството на свидетел е призован за разпит и Бойко Борисов, министър-председател на Р България.

Делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови бе изненадващо за мнозина. Досега собствениците на завода за акумулатори "Монбат" и на производителя на масла "Приста Ойл" винаги са имали безупречна репутация. За разлика от други богати фамилии на Прехода, не са влизали в общественото пространство с друго освен с положителни новини.

Апелативният спецсъд остави за постоянно в ареста Атанас Бобоков. Заедно с него под стража остават бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, някогашният началник на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, както и бизнесменът Николай Миховски. Братът на Атанас Бобоков - Пламен - бе освободен срещу гаранция от 1 млн. лв. още на първа инстанция.

Също под домашен арест остава и друг обвиняем - Айгюн Еминов. У дома си остава и Васил Богданов, бивш директор на предприятието "Монбат Рисайклинг". Неговият случай обаче е по-особен.

Макар и обвиняем, той се превърна в основен прокурорски свидетел и досега разследващите ясно показват, че в замяна няма му утежняват положението с искания да лежи в ареста. Разследването се води за нерегламентиран внос и употреба на боклуци от различни страни.

По време на разследването от прокуратурата разкриха различни чатове на Пламен Бобоков с премиера и президента.