Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов разпореди прокуратурата да се самосезира във връзка с информация, изнесена в национална медия, за злоупотреба с името на известния кардиолог проф. Иво Петров.

Лекарят съобщава, че името му се използва във фалшива реклама на медикаменти, които не са регистрирани по официалния ред, а производителят е неизвестен.

Според фалшивата реклама въпросните лекарствени таблетки лекуват всичко.

"Първо не знаем какво има в хапчетата. Това значи, че може дори да е опасно. Съставките не са известни поради една много проста причина - тези средства не са регистрирани. Нямат производител. И за съжаление, акцентът не е толкова в спекулирането с моето име и тези на колегите, а в това, че се търгува с надеждата на хората за здраве. Търгува се с доверие", коментира пред Нова телевизия проф. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология.

Той е категоричен, че преди пациентите да купуват лекарства трябва да проверяват. "Най-добре е хората, които са обект на облъчване и фалшиви новини, да питат своя лекар дали да купят дадено лекарство. За съжаление наистина се спекулира с имената на колеги", посочи професорът.

Работата по проверката е възложена на компетентната Софийска районна прокуратура (СРП), която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с разпространяваната в публичното пространство фалшива информация.

По случая е образувана прокурорска преписка. В случай че в хода на проверката бъдат събрани достатъчно данни за престъпление, СРП ще предприеме последващи действия по закон.