49-годишният българин Стефан Чернев днес се призна за виновен в заговор за международно пране на пари, съобщиха правосъдното министерство на САЩ и нюйоркската прокуратура.

Чернев потвърди пред щатското обвинение, че с брат си Иван Чернев и трети съучастник са създавали фиктивни фирми, повечето от които са имали в името си вариант на "Жълти страници" ("Yellow Pages" е световно известен бизнес справочник с над 125-годишна история - бел. ред.).

От 2011 г. до 2015 г. Стефан Чернев, Иван Чернев и третият им съучастник са използвали кухите компании, за да крадат пари от доставчици на медицински услуги, църкви и малки предприятия в САЩ, като изпращали фалшиви фактури за онлайн рекламни услуги, които реално никога не са им били поръчвани и правени. Когато жертвите не плащали тези сметки, Чернев и съучастниците му изпращали фалшиви известия за събиране. Те инструктирали нарочените компании да изпращат чекове до различни пощенски кутии в САЩ, които измамниците наемали. След това те ги карали да препращат чековете до пощенски кутии в Канада или до фирми за препращане на поща близо до границата с Канада в Северния окръг на Ню Йорк.

След като Стефан Чернев, Иван Чернев и третият им съучастник получели чековете, те ги депозирали в контролирани от тях банкови сметки в Канада. Общо тримата откраднали най-малко 1,24 милиона долара от жертви в Съединените щати.

Стефан Чернев е изправен пред угрозата да получи до 20 години затвор и глоба до 250 000 долара, когато старши окръжен съдия Фредерик Дж. Скулин прочете присъдата си през март догодина. Българинът ще бъде осъден и да заплати обезщетение на жертвите си.

Брат му Иван Чернев се призна за виновен по същото обвинение и на 3 декември 2020 г. беше осъден на 68 месеца затвор, припомнят щатските власти.

Стефан Чернев беше екстрадиран от Германия в САЩ през май 2022 г. със съдействието на Службата за международни отношения на Министерството на правосъдието.