Двама австралийски дипломати влязоха в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, където от 20 септември е настанен освободения предсрочно от затвора Джок Полфрийман. Те носиха със себе си и папка с документи, съобщи Нова телевизия.

Същевременно министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви пред журналисти, че е в ход процедура за настаняване на австралиеца на въшнен адрес, но проверява се дали условията са изпълнени.

Джок Полфрийман, който бе освободен предсрочно от затвора с решение на Софийския апелативен съд, бе настанен в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци на 20 септември, тъй като нямаше валидни документи. В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Полфрийман ще може да напусне центъра в Бусманци, ако получи личните си документи, а часове по-късно австралиецът публикува във Фейсбук снимка на издадения му от австралийските власти пасаван, който е с дата на издаване 22 септември 2019 година.

По думите на вътрешния министър, вчера адвокатът на Джок Полфрийман е внесъл искане да бъде освободен от дома в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес.

"Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това. Днес очаквам доклад на директора на дирекция "Миграция" дали всички условия са изпълнени и ако това е така, Полфрийман ще бъде пуснат на външен адрес", допълни Младен Маринов.

Премиерът Бойко Борисов изрази съгласие с позицията на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по повод казуса с австралийския гражданин Джок Полфрийман.

В понеделник Панов призова да не се огъват съдиите, които трябва да гледат искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман и възлагането му на друг съдебен състав, който да го върне в затвора.