Състав на Окръжния съд в Хасково осъди на осем години затвор счетоводителка, която бе призната за виновна в присвояване на сумата от 1,693 млн. лева от две фирми в Димитровград, съобщиха от Съдебната палата.

Марияна Ганева (47 г.) трябва да изтърпи наказанието при първоначален "строг" режим. Налага ѝ се и забрана да заема държавна или обществена дейност, свързана с ръководство, контрол и стопанисване на публично имущество за 10 години, както и се лишава от правото да упражнява професия или дейност, свързана с пазене, управление, контрол и отчитане на чуждо имущество също за 10 години.

С присъдата подсъдимата Марияна Ганева е осъдена да заплати присвоените от нея суми на ощетените юридически лица.

Жената е от Свиленград, живяла е в Чирпан, но повече от 10 години е работила като счетоводител в димитровградски фирми, пише haskovo.net. През 2008 г. е тя била препоръчана от друг работодател и започва работа в "Ставио" ООД, "Ставио 07" ЕООД и "Вито 22" ООД, ръководени от Статлю Статлев. Тя успяла да спечели доверието на новия си работодател и се стигнало до момент, в който водела счетоводството на фирмите без да бъде контролирана от управителя. И започнала да злоупотребява.

Срещу Ганева беше повдигнато обвинение, че от трите фирми е присвоила общо 1 639 050 лева в периода от 7 май 2014 г. до 11 юни 2020 г. Тогава е била арестувана и 8 месеца е търпяла мярка "задържане под стража", след което е била освободена. 

В днешното заседание прокурорът по делото Николай Трендафилов заяви, че през 2014 г. подсъдимата е започнала да отклонява малки суми, а впоследствие и по-големи, които стигат до 30 000 лв. на месец. Някои от сумите били теглени от банкомат, други били прехвърляни от сметки на фирмите към личните й сметки. С част от парите погасявала дългове към фирми за бързи кредити. Държавният обвинител посочи, че подсъдимата използвала парите да осигури охолен живот на сина й Ивайло Кунчев, който тогава навършил пълнолетие, търгувал с наркотици, играл хазартни игри, наемал Поршета и други луксозни автомобили, докато връстниците му работели по Черноморието. Дори бил осъден и лежал в затвора.

Служебният защитник на Генева - адвокат Галина Чингарова заяви, че клиентката й осъзнава стореното и апелира към съда да вземе предвид смекчаващите вината обстоятелства, сред които самопризнанията й.

В процеса от страна на потърпевшите фирми бяха предявени граждански искове в размер присвоените суми. Правата на дружествата защитаваше адвокат Николай Колев. Юристът изтъкна, че посегателството е в особено голям размер. Той изчисли, че един служител би получил 1.8 млн. лв. за 30 г. при заплата от 5000 лв., а при заплата от 2500 лв. ще са необходими 60 г., колкото е и почти средната продължителност на един човешки живот. 

От своя страна Марияна Генева заяви, че осъзнава постъпката си, но не може да я предотврати. Тя се жалва пред съда, че след като излязла от ареста спряла да контактува със сина си, включително и с непълнолетната й дъщеря, тъй като момичето не искало да я вижда. Правата на детето били присъдени на таткото, с когото Марияна била разделена от 5-6 години. 

Делото стартира на 18 януари т. г. по три обвинения в периода юни 2014 г. - юни 2020 г, припомня БТА. На разпоредителното заседание подсъдимата призна всички факти и обстоятелства по повдигнатото обвинение.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд - Пловдив.