Окръжният съд в Стара Загора осъди на пет години и четири месеца затвор украинския гражданин, причинил тежката катастрофа с две жертви на пътя Казанлък-Габрово край разклона за връх Бузлуджа.

Присъдата е първоинстанционна, а наказанието ще бъде изтърпяно при общ режим. 64-годишният М.К. е лишен от правото да управлява моторно превозно средство за срок от осем години. До влизане в сила на съдебния акт, той ще бъде с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от пресцентъра на съда.

Катастрофата стана около 20 часа на 1 декември миналата година.  64-годишният украинец беше привлечен като обвиняем за това, че при управление на товарен автомобил марка "MAN", с прикачено към него полуремарке, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 85-годишен мъж и на 62-годишна жена, както и средна телесна повреда на мъж на 23 години, пътували в лек автомобил.  Украински шофьор се е опитал да направи обратен завой, в тъмното и на заден ход. Така е отнел предимството на лекия автомобил и последвал сблъсък.

Загиналата жена се оказа Мариана Лозанова - началник на отдел "Организационни дейности" в МОН, стана ясно от съобщение на министерството. Другата жертва е нейния баща, а ранениият - неин племеник, студент.

Делото премина по реда на съкратено съдебно следствие, поради което първоначално определеното наказание в размер на осем години е намалено с една трета, посочват още от Районния съд.

Съдът е приложил законовата процедура за редукция на наказанието, тъй като подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт. При постановяване на присъдата съдът е отчел всички смекчаващи вината обстоятелства, въз основа на които е определен размерът на ефективното наказание.

Съдебният състав, състоящ се от един съдия и двама съдебни заседатели, е оправдал обвиняемия по първоначално повдигнатото обвинение, че като водач на моторно превозно средство не е изпълнил задължението си при завиване наляво за навлизане в друг път, като водач на завиващото нерелсово пътно превозно средство, да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства, тъй като такава маневра не е била предприета. Той е признат за виновен, че при извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло в съседна пътна лента, не е изпълнил задължението си да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея и не е изпълнил задължението си преди да започне движение назад да се убеди, че няма да създаде опасност за останалите участници в движението.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.