Окръжният съд в Бургас призна за виновен и осъди на 4 години затвор 60-годишния Кирил Георгиев, който през ноември м.г. блъсна с джипа си и уби на място 16-годишния ученик Костадин Джардов.

Присъдата е постановена по реда на съкратеното производство, след като подсъдимият се е признал за виновен. Така по закон, наказанието му се намалява с една трета. Магистратите решиха още, то да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим в затвор.

Жестоката катастрофа стана на 20 ноември м.г. около 6,48 ч. 16-годишното момче, което е от село Атия, е вървяло към автобусната спирка, за да отиде на училище. Костадин бе отличник в бургаската Професионална гимназия по туризъм. Той е пресичал главния път Бургас-Созопол по пешеходната пътека, когато е блъснат от джипа "Шевролет Каптива" на Георгиев. Няма спирачен път. Ученикът e влачен близо 30 метра и е загинал на място.

Шофьорът бе задържан и обвинен за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение, като в зона на действие на пътен знак В 26 - "Забранено движение със скорост по-висока от 60 км/ч", се е движил със скорост от 95 км/ч., също така не е намалил скоростта или спрял, за да пропусне преминаващия по пешеходната пътека пешеходец и по непредпазливост е причинил смъртта на Костадин.

Окръжните магистрати лишиха Кирил Георгиев от правото да управлява МПС за срок от 5 години. В съдебната зала стана ясно, че шофьорът има четири предишни наказания за шофиране с превишена скорост.

След като чу присъдата бащата на загиналото момче Апостол Джардов напусна гневен съдебната зала, като заяви, че ще обжалва. Подсъдимият пък каза, че му трябва време, за да прецени дали решението на Окръжния съд е справедливо или не. 

"Много съжалявам, не го видях. Изобщо не го възприех на пътя", каза пред журналистите Кирил Георгиев. По думите му, досега той не бил потърсил родителите на загиналото момче, за да не засилва мъката им. 

Присъдата не е окончателна. Тя подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок. Дотогава Георгиев ще бъде с мярка за неотклонение "Подписка".