В интерес на България е да сме членка на НАТО и да влезем в ЕС, заяви днес пред парламента македонският премиер Зоран Заев, съобщава в. "Слободен печат".

Изданието посочва, че най-новите изявления от страна на държавното ръководство на България за историческите въпроси тревожат опозицията в Северна Македония.

Депутатката от ВМРО-ДПМНЕ Магдалена Манаскова попита премиера дали има план Б, ако България блокира Македония и какво работят смесените комисии.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев отбеляза, че по определени исторически въпроси и днес съществуват различни мнения. Според него комисиите не трябва да се стремят да установят окончателна история. По думите му с времето ще се установяват нови и нови исторически факти, но "има и исторически факти, които не се оспорват от никоя от страните".

Министър-председателят изтъкна, че няма план Б, ако България реши да блокира европейския път на Македония.

"Ние нямаме план "Б", ако някой премине към блокиране, план "Б" е да се върнем на план "А", защото вярваме, че всички аргументи в света са обезпечени чрез болезнения процес, през който е преминала нашата страна, но не очаквам България или Гърция да блокират нашата евроатлантическа интеграция, а напротив, да бъдат нашият авангард и нашите адвокати в стремежа към започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и пълноправно членство в НАТО". каза Заев, цитиран от МИА.

"В интерес на България е да сме членка на НАТО и да влезем в ЕС. Носи икономически интерес за България, други интереси като култура, образование ... и със сигурност е в наш интерес", каза още Заев.

Македонският премиер подчерта, че със споразуменията с България и Гърция няма съмнение относно идентичността и уточни, че българският премиер Бойко Борисов в Скопие говори за македонски народ, точно както той открито говори за обща история.

"Като функция и на двете споразумения трябва да намерим прагматични начини, но това не означава, че трябва да рискуваме чувствата, правата си, битието си или други подобни. Като човек, който договаряше двете споразумения, не се чувствам по-малко македонец от останалите и не вярвам, че някого повече го боли за македонщината от мен."