България не може да отстъпи историческата истина пред исканията на Северна Македония. Това каза пред "Фокус" Георги Първанов- президент на България в периода 2002-2012 година.


По негови думи, ако позицията на Северна Македония не се промени, рано или късно ще има твърда реакция от страна на България. Според него вече са направени много компромиси, но в същото време има твърде много недомлъвки около преговорите. Първанов добави, че не ние ще спрем Северна Македония към ЕС, а те сами ще го направят.

"Аз винаги съм подкрепял Македония за членство в ЕС и НАТО. Но при така създадената ситуация, аз мисля че нямаме сили да изразим подкрепа, аз поне най-малкото бих се въздържал, защото това би било историческо отстъпление от българската позиция, което поколенията няма да простят", обясни президентът.

Георги Първанов каза, че позицията ни трябва да бъде изработена и огласена публично, за да знаят гражданите върху какво преговарят двете страни.

"Трябва да бъде приет българският характер на населението до първите десетилетия на ХХ в. в Македония. Съвместната комисия няма да реши големите спорни въпроси, а страната ни не е реагирала още преди две години при предложенията на премиера Зоран Заев за името "Илинденска Македония" и когато не е споменал участието на българите в Илинденско-Преображенското въстание", каза още Георги Първанов.

Той изрази песимизъм, че през следващите две седмици позицията ни може да бъде изработена, договорена със Скопие и съгласувана с ЕС.

"България и Северна Македония трябва да се договорят, че тази обща история има своите корени в Средновековието, развива се през Възраждането до първите десетилетия на 20 век, защото тогава населението на днешната територия на България и Северна Македония има българско национално самосъзнание, в частност вътрешната революционна организация е българска по своя характер, Илинденско-Преображенското въстание е също българско, и по своите цели, и по участниците в него", добави президентът.

Георги Първанов каза още, че при договора между Северна Македония и Гърция важните въпроси са били обсъдени на правителствено ниво, а работата на съвместната комисия е била по детайлите. Според него трябва да се процедира по същия начин и при изработването на новата българска позиция.