България не прави никакви компромиси с историята и националните си интереси в отношенията си със Северна Македония и няма как да бъде принудена да го направи, заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

"България бе страната, която постави въпроса за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, включително и на Македония. Залогът за това бе Договорът за приятелство и добросъседство", отбеляза Георгиев.

"Трябва да бъде засвидетелствано уважение към работата на Комисията (за историческите въпроси), но втори път Комисията трябва да излезе с позитивни резултати от това, което прави", смята зам.-министърът на външните работи.

Слабостта се поражда от протакането на процеса и затова трябва да бъдат демонстрирани мотивация и желание от страна Македония.

Обща история не е декоративно понятие, а изисква промени в учебниците и учебните планове, отбеляза Георгиев.

Зам.-министърът на външните работи заяви, че има единение на позициите на всички политически сили по отношение на Северна Македония и няма никакви противоречия в управляващата коалиция.

Според Георгиев страната ни има множество инструменти, с които да контролира процеса и Северна Македония по време на преговорите.

Представянето на Гоце Делчев като опортюнист, представял се за българин заради изгодата, е обидна не само за нас, но и за хората в Северна Македония, особено за тези с български паспорти, смята Георгиев.

Що се отнася до това дали югозападната ни съседка може да "се сниши" по време на преговорите, а след това отново да обърне мнението си по историческите въпроси, зам.-министърът на външните работи, че е несериозно една държава да променя учебните си планове и съдържание на няколко години и самите граждани на Северна Македония няма да го позволят.