Северна Македония трябва да бъде член на Европейския съюз и НАТО - това заяви президент на България от 2012-та до 2017-та година Росен Плевнелиев пред радио "Фокус".

Той коментира темата, след като вчера на среща, свикана от настоящия държавен глава Румен Радев и с участието на премиер Бойко Борисов, беше взето решение България да постави изисквания към Скопие, за да подкрепи членство в ЕС. Сред тях се промяна в учебниците и на паметни плочи.

Плевнелиев обаче отчете сериозен напредък в отношенията между двете страни и припомни началото на политиката за решаване на проблемите между България и Северна Македония.

"През 2012 година бях този политик и човек, който казах за първи път, че проблеми със Северна Македония има. Преди това в продължение на години Европейската комисия казваше, че няма проблем. Президентът Георги Първанов ходеше многократно в страната без да отчете проблемите. Благодарение на Европейския съюз, Европейската комисия и промяната в политиката спрямо Северна Македония ние стигнахме далеч. Кабинетът на Борисов и външният министър Екатерина Захариева постигнаха тези резултати и подписаха Договора за добросъседство. Отчетоха и успешно българско председателство на ЕС с акцент Западните Балкани", добави той.

По думите му страната ни има ясна позиция и не трябва да дава "червен картон" на Северна Македония.

"Единственият, който не одобри постиженията, беше президентът Румен Радев. Неговият външнополитически провал е очевиден. Той реши да прави среща на високо ниво и да чертае червени линии. В никакъв случай не трябва и да демонстрираме фалшиво патриотарство преди изборите. България не трябва да е страната, която да удари шамар и да покаже "червен картон" на Северна Македония. Добре, че от кабинета с прагматизъм и мъдрост спасиха положението", посочи още Плевнелиев.

Според него страната ни не предприема действия за решаване на спорните въпроси със Северна Македония в продължение на 70 години.

"Всички вече се убедиха, че прогрес и резултати има. Да не забравяме как тръгнахме - от предателството на българските комунисти, които признаха част от българското население за странни македонци. Обслужваха изцяло стратегията на Тито за създаване на такава държава, за да се засили сръбското влияние в региона. След това правителството на Груевски и неговия диктаторски режим, в който ние българите бяхме фашисти и окупатори. Като президент не отидох в страната, защото имаше проблем и не исках да легитимирам антибългарския кабинет на Груевски. Гърция и Сърбия вече бяха изградили икономически и политически мрежи със Северна Македония. Сега и ние имаме напредък", обясни  Плевнелиев.

Според него за да има мир на Балканите и процес на сближаване между двата братски народа е нужна още работа и търпение.